"Potrjujemo, da je kardinal Franc Rode v teh dneh oddal vzorec DNK na inštitutu, ki ga je predlagal gospod Peter Stelzer. Primerjava DNK poteka po standardnem postopku. Ko bo znan rezultat, ga bomo nemudoma posredovali v javnost," so pojasnili v Odvetniški pisarni Zidar Klemenčič, ki zastopa kardinala Rodeta.

Po neuradnih informacijah naj bi bil znan že rezultat, poroča časnik Večer, vse pa bo uradno znano ob kardinalovem postanku v Ljubljani med vračanjem v Rim, poroča časnik.

"Nemogoče je bilo včeraj preveriti, ali drži, da kardinal Franc Rode, ne samo da ve, kakšen bo rezultat analize DNK, ker ve, kako je živel, ampak tudi to, da je v Nemčiji opravljeni test očetovstva negativen, s tem pa potrjeno, kar je vztrajno ponavljal zadnji mesec: da ni oče 42-letnega Petra Stelzerja," danes piše Večer.

Preberite še: Peter S. je že pred tremi tedni oddal svoj vzorec DNK

Časnik navaja še, da je nekdanji nadškof in metropolit v Ljubljani Rode odstopil od hkratnega testiranja dveh oseb, na istem mestu ob istem času, in nazadnje, da se stvar enkrat konča, pristal na vse Stelzerjeve pogoje, tudi na to, da se test opravi v Nemčiji.

Stelzer, ki naj bi bil svoj vzorec za ugotavljanje očetovstva oddal v začetku septembra, je imel po navedbah Večera tudi v ponedeljek izklopljen telefon.

Konec avgusta je Delo poročalo, da naj bi imel Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., ki je leto pozneje v Nemčiji rodila otroka. Ta naj bi bil Peter Stelzer, ki je za časnik, še isti dan pa tudi za nekatere druge medije, izrekel željo, da Rode opravi test očetovstva.

Kardinal Rode je še isti dan odločno zanikal, da bi prelomil celibat, in izrazil pripravljenost, da opravi omenjeni test. Predlagal je, da se ta opravi na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ker pa se Stelzer s tem ni strinjal, je pristal tudi na test očetovstva na eni izmed nemških ustanov, ki jo je predlagal Steltzer.