Tiskovna predstavnica farmacevtskega podjetja Bayer Nataša Pečnik je zapisala, da s svetovnim dnevom kontracepcije želijo predvsem spodbuditi mlade, da razmišljajo vnaprej in v načrte za svojo prihodnost vključijo tudi kontracepcijo. Tako namreč lahko preprečijo nenačrtovano nosečnost ali spolno prenosljive okužbe.

Ginekologinja Lucija Vrabič Dežman je ob predstavitvi knjižice Moja kontracepcija minuli teden poudarila, da danes mladi res vedo veliko, a o svojem telesu, odgovorni spolnosti in primerni kontracepciji še vedno premalo.

Po raziskavah med letoma 2009 in 2011 se je delež spolno aktivnih mladih v Evropi, ki z novim partnerjem ne uporabljajo kontracepcije, povečal za 110 odstotkov, navajajo v podjetju Bayer.

Slovenija najuspešnejša v preprečevanju mladostniške nosečnosti

A med slovenskimi mladostniki se kaže odgovorno spolno vedenje predvsem v nizkih deležih nosečnosti med mladostnicami. Po zadnjih podatkih je namreč Slovenija najuspešnejša v preprečevanju mladostniške nosečnosti v EU in razvitem svetu.

Danes poznamo več metod kontracepcije, izjemno priljubljena pa je več kot 99-odstotno zanesljiva tabletka. Medtem ko je kontracepcija ponekod normalno sprejeta, drugod še vedno vzbuja predsodke in strah.

Po podatkih državnega statističnega urada okoli 222 milijonov prebivalk držav v razvoju ne želi zanositi oziroma želi nosečnost načrtovati, a ne poznajo učinkovitih metod preprečevanja nosečnosti. Z ustreznimi kontracepcijskimi sredstvi bi vsako leto v zvezi z nosečnostjo in porodom umrlo 100.000 žensk manj.

V Sloveniji imamo zato po ocenah Vrabič Dežmanove "izjemno srečo", saj so ginekologi dostopni sleherni ženski v Sloveniji, večini pa lahko ponudijo zanesljivo kontracepcijo. Poleg tega so Slovenkam kontracepcijska sredstva na voljo kot del obveznega zdravstvenega zavarovanja.