Pozdravljeni, gospa Slavka. Ljudje velikokrat mislijo, da psi delajo stvari nalašč, torej iz neke želje po kaznovanju človeka, iz maščevalnosti ipd. Hkrati je med ljudmi še vedno zelo razširjeno mnenje, da ima pes zaradi tega, kar je naredil, pozneje slabo vest.

Sama menim, da ni tako. Pes ni sposoben konstruktivnega razmišljanja v smislu: "Oni so šli ven in se imajo lepo, jaz pa sam doma - bodo že videli!" In če nadaljujem s tem razmišljanjem, je malo verjetno, da bi pes, potem ko se polula v stanovanju, pomislil: "Polulal sem se, ojej, madež bo na tej lepi, dragi preprogi!"

Pri petih mesecih je vaša psička še dokaj mlada, to bi lahko bil tudi eden od razlogov, da se občasno polula. Bodite pozorni na to, da jo, preden boste šli od doma, dobro sprehodite. Za lulanje zunaj jo vedno pohvalite. Če se le da, je za zdaj same ne puščajte več kot šest ur skupaj. Čeprav imajo psi dober spomin in so si sposobni zapomniti stvari, ki jih naučimo, so živali, ki živijo za trenutek. To pomeni, da se zavedajo stvari, ki se dogajajo zdaj. Psičko, ki se je polulala pred tremi urami, medtem ko vas ni bilo doma, je nesmiselno kregati, saj ne bo vedela, zakaj je kregana ali kaznovana. Upoštevajte, da je psička še mlada, upoštevajte, da nima kje opraviti potrebe, če pa jo prime in ni nikogar, ki bi jo peljal ven, upoštevajte dejstvo, da tega ne dela nalašč.