Meseci pod njegovim vodstvom so minili precej bolj mirno kot v času predsednikovanja Tomaža Lovšeta. Glede na program, besede in profil dveh kandidatov, med katerima bodo izbirali predstavniki klubov, se še naprej obeta mirnejša plovba podutiške barke. Primož Ulaga in Tomaž Kunstelj namreč pretresljivih sprememb ne napovedujeta.

Ulaga je med športnimi ljubitelji bolj poznan, kajti z devetimi zmagami je drugi najuspešnejši slovenski smučarski skakalec v svetovnem pokalu. Po karieri se je posvetil marketingu. Ima podjetje, ki se ukvarja s to dejavnostjo, na tem področju pa je bil dejaven tudi v smučarski zvezi, bil pa je tudi zastopnik nekaterih športnikov. Ulaga je deloval kot direktor nordijskih disciplin, direktor trženja, nazadnje pa je SZS sodeloval kot zunanji sodelavec.

Njegov protikandidat za seboj nima vrhunske kariere športnika. Prihaja iz diplomatskih vrst in je pripadnik desne politične opcije. Bil je veleposlanik v Kanadi in odpravnik poslov v Argentini, trenutno pa je generalni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve. Tudi on je s smučarskim športom povezan vrsto let. Trenutno je predsednik skakalnega kluba Triglav, bil je tudi predsednik zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ter predsednik organizacijskega komiteja tekem svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici.

Kdo bo po Tomažu Lovšetu, Stanetu Valantu, Danilu Douganu, Niku Belopavloviču, Janezu Zajcu in Janezu Kocijančiču postal sedmi predsednik SZS, bo znano danes zvečer. Neuradno je mogoče slišati, da se obeta tesen rezultat.

Janez Dekleva, predsednik alpskega odbora in zbora: Predsednik mora biti poznavalec vseh panog. Mora biti človek, ki ima za seboj volontersko kariero in športnik, da ve, kako je imeti utrip srca na 230. Mora biti univerzalen tako z organizacijskega kot vsebinsko-strokovnega dela. Oba kandidata za predsednika smučarske zveze imata določene specifične prednosti. Oba sta v redu, eden je bil moj sošolec, drugega poznam kot kolega na smučarski zvezi. Sta prijetna fanta in imata kakovost, da se lahko odločimo o solidnem predsedniku. Pomembno je, da ljudje na tovrstnih pozicijah razumejo šport. To, da sta oba iz nordijskih vrst, mislim, da ni problematično. Smučarska zveza je zelo pestra ustanova. Gre za zvezo, ki združuje več zvez. Predsednik mora razumeti dejavnost športov, ki spadajo pod okrilje smučarske zveze.

Andrej Šporn, alpski smučar: S predsedniškimi volitvami se ne obremenjujem kaj dosti. Že spomladi sem rekel, da se ne bom še eno leto ukvarjal z vsemi možnimi stvarmi okoli smučarske zveze, za kar niti nimam časa, kajti raje se posvečam sinu. Ustroj mora dobro funkcionirati, en sam človek ne more veliko spremeniti. Zato ne glede na to, kdo bo predsednik, ne bo bistvene razlike. Sam si želim, da bi predsednik razumel športnike in dihal s športom. Pomembno je, da je predsednik v stiku s športniki, saj tudi mi vemo, kje so problemi. Predsednikova funkcija, kot jo sam vidim, ni povezana neposredno s financami. To je področje drugih funkcij, ki so profesionalne. Predsednik naj bi zgolj pomagal odpirati vrata pri določenih ljudeh. Z vidika tekmovalcev so najbolj pomembne finance, kar po mojem mnenju ni delo predsednika.

Ljubo Jasnič, predsednik odbora in zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS ter predsednik SSK Ilirija: O tem, kakšen naj bi bil novi predsednik SZS, moje mnenje ne igra nobene vloge, saj odločajo glasovi klubov. Imamo dva verodostojna kandidata, eden bo pa pač zmagovalec. Izvršni odbor SSK Ilirija je sprejel sklep, da podpremo Primoža Ulago in v skladu s tem bo dobil glasove, ki jih ima na skupščini naš klub. Slišal sem, da sta oba kandidata hodila po terenu, obiskovala klube, kaj sta povedala in obljubljala, ne vem. Nobeden izmed dveh kandidatov me ni osebno obiskal, predstavil programa in me prosil, da ga podprem. Na odboru ter zboru za skoke in nordijsko kombinacijo ni bilo nobene razprave o kandidatih za predsednika, ker to ni v naši pristojnosti, ampak stvar klubov. Nočem se opredeljevati, kateri kandidat je boljši.

Petra Majdič, nekdanja smučarska tekačica: Dejstvo je, da potrebujemo predsednika. Kdor koli bo, bo potrebno z njim intenzivno delati. Prostora za to, da kdo s predsednikom ne bi želel sodelovati, ni. Ne poznam ne enega ne drugega kandidata. Nikoli še nisem volila predsednika zveze, tudi sedaj ga ne bom, zato težko komentiram, kakšen naj bi bil predsednik zveze. To ni vprašanje za športnika, zato ne sprašujete prave osebe. Športniki na skupščini, ki voli predsednika, nimamo besede. Novinarji ste vse skupaj malo pomešali. Z vidika športnika lahko povem le, da športnik potrebuje dobro okolje za delovanje. Tekmovalec potrebuje vrhunskega trenerja, ki nima nobene zveze s predsednikom. Raje se osredotočimo na to, da bomo znali sodelovati, ne pa, ali je predsednik pravi. Potrebno se je poenotiti in delati v dobro smučanja.