Študijo sta na podlagi pričevanj žrtev, prič in izvedencev v Pakistanu opravili katedri za pravo univerz Stanford in New York. Njeni izsledki ameriškega predsednika Baracka Obamo obtožujejo stopnjevanja zračnih napadov, pri čemer so tarče izbrane zgolj na podlagi analize znamenj življenja s posnetki, ki jih priskrbijo brezpilotna letala.

Pakistanske družine naj bi se zato ne upale udeležiti porok, pogrebov in drugih dogodkov, saj bi jih lahko letala zamenjala za zborovanja talibanov ali članov teroristične skupine Al Kaida. "Glavni argument uporabe brezpilotnih letal v Pakistanu je bil, da bodo na tak način zagotovili podatke, potrebne za kirurško natančne napade in za nadzorovane uboje teroristov z minimalno kolateralno škodo. Ta zgodba ne zdrži," je zapisano v poročilu. Avtorji priznavajo, da je izredno težko dobiti podatke o žrtvah zračnih napadov, saj ameriške oblasti podatke o poteku programa brezpilotnih letal ščitijo na vso moč.

Najboljši podatki, ki so na voljo, pripovedujejo zgodbo o tem, da je v Pakistanu med junijem 2004 in letošnjim septembrom zaradi zračnih napadov umrlo od 2562 do 3325 ljudi. Med njimi je bilo od 474 do 881 civilistov, vključujoč 176 otrok. Ranjenih je bilo še vsaj 1300 ljudi. Številke je priskrbel mednarodni Biro raziskovalnega novinarstva.

"Ameriška brezpilotna letala mesta na severozahodu Pakistana preletavajo 24 ur na dan, pri tem pa brez opozorila streljajo na domove, vozila in javne prostore," so avtorji zapisali v poročilu. "Zgolj njihova navzočnost terorizira moške, ženske in otroke. Strah pred napadom, ki se lahko zgodi kadar koli, povečuje tesnobo in psihološke travme v celih skupnostih," so dodali.

Ti strahovi vplivajo na vedenje ljudi. Zaradi ameriške prakse zračnih napadov, ko pogosto isti kraj napadejo večkrat zaporedoma, je umrlo tudi več reševalcev. Zato tako člani skupnosti kot humanitarni delavci pogosto ne upajo pomagati poškodovanim v napadih. Študija nadaljuje z besedami: "Javni dokazi o tem, da so ZDA zaradi napadov brezpilotnih letal varnejše, so v najboljšem primeru dvoumni. Delež smrti skrajnežev, ki so v terorističnih organizacijah višje na hierarhični lestvici, je zgolj dva odstotka vseh povzročenih smrti. Dokazi še pričajo o tem, da so tovrstni napadi podžgali vključevanje Pakistancev v teroristične organizacije in motivirali več nasilnih dejanj. Neka druga študija pravi, da ima kar 74 odstotkov Pakistancev ZDA za sovražnike."

Poročilo poudarja prehod med politiko nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je zagovarjal prakso intenzivnega iskanja visoko profiliranih članov teroristične skupine Al Kaida, in politiko Obamove administracije, ki za izbiranje ciljev uporablja analizo znamenj življenja na površju s pomočjo brezpilotnih letal. "Po podatkih ameriških oblasti so tarče napadov skupine moških, ki jih opredeljujejo značilnosti, povezane s terorističnimi dejavnostmi. Te značilnosti pa niso natančno razložene," je zapisano v poročilu. To še poudarja: "Informacije o tem, kakšne so te opredeljujoče značilnosti, niso bile nikoli javno objavljene."

Direktor londonske dobrodelne organizacije Reprive Clive Stafford Smith, ki prav tako spremlja dogajanje v Pakistanu, pravi, da je vsa regija terorizirana s stalno grožnjo smrti z neba. "Njihov način življenja se sesuva. Otroci so preveč prestrašeni, da bi šli v šolo, odrasli pa se bojijo udeležiti porok, poslovnih sestankov ali česar koli, kar vključuje srečevanje v skupinah. George Bush je želel ustvariti vojno proti terorizmu brez mej, vendar so bila potrebna Obamova brezpilotna letala, da je dosegel svoje sanje," je dejal.