Medtem ko je Schlierenzauer nizal zmage, je Jurij, potem ko je izpadel iz reprezentance, naredil celo poskus s prestopom v nordijsko kombinacijo. Oče Miran, nekdanji as, danes pa pomočnik direktorja na tekmah svetovnega pokala, nas je tedaj pomiril z besedami: "Ni razlogov za preplah. Jurij bo še dobro skakal. V športu so plusi in minusi. Schlierenzauerjevi uspehi so enkratni, saj jih tudi nihče ni ponovil. Težko je pričakovati, da boš boljši od najboljšega. Iz svoje športne kariere dobro vem, da se gre po njej korak za korakom. Bolj kot napreduješ korak za korakom, stabilnejša je pot. Sam sem najboljše rezultate dosegel med 24. in 30. letom. Jurij sploh še ni star toliko in je trenutno po rezultatih meni vsaj enakovreden ali celo boljši, predvsem pa ima vse možnosti, da postane še boljši. Jurij gre povsem normalno športno pot, se razvija korak za korakom, iz leta v leto je boljši."

Imel je prav. Jurij je postal trdni člen slovenske reprezentance, ki je osvojila bronasti kolajni na ekipnih tekmah na svetovnem prvenstvu na veliki skakalnici lani v Oslu in poletih letos v Vikersundu. V letošnji sezoni mu gre odlično na tekmah za poletno veliko nagrado, saj je na azijski turneji zasedel drugo mesto v Hakubi na Japonskem, v Almatiju pa je zmagal in osvojil drugo mesto. Skakalnica v kazahstanski prestolnici je očitno po njegovem okusu, saj je lani na njej zmagal. "Letošnje zmage in drugega mesta sem bil še posebej vesel, ker sem dokazal, da lanski uspeh ni bil le preblisk. Dobri skoki so potrditev dobrega dela v zadnjih letih. Dobil sem potrditev dobre pripravljenosti, a vse je podrejeno pripravam za zimsko sezono," je po vrnitvi iz Kazahstana povedal Jurij Tepeš, ki je s 346 točkami drugi v skupnem seštevku poletne velike nagrade za Nemcem Wankom (409 točk). A se ne bo za vsako ceno podal v lov za skupno zmago, ampak se bo namesto na tekmo konec tedna v Hinzenbach v Avstrijo raje odpravil na trening v Klingenthal v Nemčiji.

"Tako smo se odločili že na začetku sezone. Skakalnica v Hinzenbachu je tudi nekoliko manjša, zame sta najpomembnejša priprava in brušenje forme za zimo, v kateri želim biti bolj stabilen kot lani, ko sem preveč nihal. Lani sem se uvrščal med dobitnike točk, nato je bilo nekaj tekem brez finala, letos želim biti na vsaki tekmi v finalu. Skušam se osredotočiti predvsem na tehniko skoka in ne na rezultat. Če preveč razmišljaš o rezultatu, ti misli hitro uidejo drugam in izgubiš zbranost," je poudaril Tepeš, ki je sicer specialist za letalnice in tekme v težkih razmerah s sneženjem in vetrom.

Skrivnost Jurijevih uspehov je v dobrem sodelovanju s selektorjem Goranom Janusom, s katerim dela že četrto sezono. "Vsako leto sem boljši, skačem dlje in bližje najboljšim. Za menoj je najboljša poletna sezona. Janus vsako leto treningom doda kaj novega, da napredujem," je zgovoren Tepeš, ki ni imel težav s prilagajanjem na nove, ožje drese, ki morajo biti ukrojeni povsem po merah telesa. "Na njih sem se privadil hitreje kot preostali, nisem izgubil občutka v zraku in skačem celo bolje. Za razliko od večine menim, da bo tudi v njih mogoče skakati daleč," je dodal Tepeš, ki je športni posebnež po tem, da mora živeti brez vranice, ki jo je izgubil pri enajstih letih ob hudem padcu na treningu v Beljaku. Tedaj je imel srečo, da je bila v bližini bolnišnica, sicer bi izkrvavel, zdravniki so mu napovedovali, da se nikoli več ne bo mogel ukvarjati s športom.

Znan je tudi po tem, da ne spije niti kapljice alkohola tudi, ko osvaja kolajne. "V družini tudi ob največjih uspehih in praznikih nismo nikoli nazdravljali z alkoholom. Vedno sem bil nasprotnik alkohola, brez vranice imam še en izgovor več, da me nihče ne prepričuje, da moram piti," je povedal član izjemne športne družine. Mama Zlata je bila atletinja, zdaj pomaga pri šivanju skakalnih dresov, oče Miran je bil skakalni as, sestra Anja je tudi članica slovenske reprezentance, skače tudi najmlajši brat Jon. Ker so letos uvedli tekme mešanih ekip, si Jurij in Anja želita, da bi bila skupaj v ekipi na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Predazzu v Italiji.

Poseben je tudi po tem, da je moral pred tremi leti shujšati za šest kilogramov, zato je dva meseca večinoma jedel le solato, včasih pa še te ne. "Težav z idealno težo nimam več, ampak sem se zaradi novih pravil lahko celo zredil za poldrugi kilogram," je klepet sklenil Jurij. Kot športnik je zaposlen v slovenski policiji, kakšen dan preživi tudi na očetovi jadrnici, a kot adrenalinski odvisnik ima raje hitre čolne.