Mlada volkulja Tia je bila ustreljena v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo na območju lovišča s posebnim namenom. Odstrel je bil sicer skladen s predpisi, vendar pa se je Zavod za gozdove Slovenije odločil, da v času trajanja projekta SloWolf do konca leta 2013 v loviščih s posebnim namenom ne bo izvajal odstrela volkov, četudi bi predpisi to dovoljevali, so zapisali na zavodu.

Tio so raziskovalci s telemetrično ovratnico opremili pred dvema mesecema in je bila še zadnji volk, ki so jo spremljali v okviru projekta Slowolf. Na Zavodu za gozdove Slovenije sicer obžalujejo odstrel z ovratnico označene živali.

"Kaj je bil natančen vzrok, da je bila volkulja streljana in kako so bile pri odstrelu upoštevana priporočila, ki ga je za časa dovoljenega odstrela lovskim organizacijam dala projektna skupina SloWolf, bo pokazal izredni strokovni nadzor," so zapisali. Prepričani pa so, da je bila volkulja najverjetneje ustreljena pomotoma.

V obdobju 1. oktobra lani do konca septembra letos je bilo sicer zakonito odstreljenih 11 volkov od skupno 12, kolikor jih je lani za odstrel določilo ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Štirje so bili ustreljeni na območju kočevsko-belokranjskega lovsko upravljavskega območja, trije na območju primorskega lovsko upravljavskega območja, prav tako trije na območju notranjskega lovsko upravljavskega območja in en na območju zahodno visoko kraškega lovsko upravljavskega območja. Poleg tega je enega volka povozil avto, eden pa je bil najden poginjen, predvidoma so ga pobili drugi volkovi.