V letu 2010 je na vsakih 100 tisoč Britancev zaradi raka umrlo okoli 170 oseb. Ta številka se bo do leta 2030 predvidoma znižala na 142, tako so pokazali rezultati študije. Del trenda so rakava obolenja na prsih, pljučih, črevesju in prostati. Največje znižanje smrtnosti pa pričakujejo pri raku na jajčnikih, kjer naj bi smrtnost upadla kar za 43 odstotkov.

Profesor Peter Sasieni z londonske Univerze Queen Mary je dejal: "Naše zadnje ocene prikazujejo, da bo pri mnogih vrstah raka, upoštevajoč starost pacienta, smrtnost v naslednjih desetletjih močno upadla." Pomemben pa je podatek, da v času, ko vedno več ljudi doživi visoko starost, bo dejansko število ljudi, ki bodo umrli za rakom naraslo, vedar pa bo zavzelo manjši delež vseh smrti, tako bo stopnja smrtnosti upadla.

Žal pa se bo smrtnost pri nekaterih vrstah raka povišala. Tako bo na primer pri raku na jetrih in ustni votlini, kjer naj bi smrtnosti narasli za 38 in 23 odstotkov. Cilj britanskega ministrstva za zdravje je do leta 2015 vsako leto rešiti pet tisoč življenj več, kot v prejšnjem letu.