Podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Ivan Jani Ulaga je pred začetkom drugega kroga pogajanj o reformi trga dela izrazil pričakovanje, da bodo stekli konkretni pogovori o tem, kaj je pravzaprav osnovni "moto" sprememb delovnopravne zakonodaje. Reforma mora omogočiti zaposlovanje, je ocenil.

To, kako bodo socialni partnerji prišli do skupnih stališč glede koncepta enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, bo po njegovih besedah odvisno od ministra za delo Andreja Vizjaka, ki vodi pogajanja. Ulaga je ponovil, da koncept, kot je trenutno zamišljen, ne bo olajšal odpuščanja in zaposlovanja, kar naj bi povečalo zaposlovanje in konkurenčnost podjetij.

"Na podlagi te pogodbe, v taki obliki, kot je sedaj zapisana, delodajalci, ne mali ne veliki, zagotovo ne moremo dodatno zaposlovati. Sama pogodba ne omogoča nobene dodatne olajšave za delodajalca, da bi se lažje odločil za zaposlovanje," je poudaril.

Zorko upa na umik poskusnega obdobja

Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko medtem upa, da se bo ministrstvo za delo skladno z nezadovoljstvom delodajalcev in sindikatov danes odločilo za umik predvidenega petmesečnega poskusnega obdobja, v katerem lahko delodajalec delavca odpusti brez navajanja razloga.

"Če oba socialna partnerja nasprotujeta tovrstni ureditvi, sem prepričan, da nima smisla vztrajati pri njej," je dejal. Odpoved pogodbe o zaposlitvi brez razloga pomeni, da se delavcu odvzame pravno varstvo, je spomnil.

Zorko verjame, da se da problem hitrosti odpuščanja, ki ga omenjajo delodajalci, rešiti tako, da se preveri postopek odpuščanja in se ga denimo delno spremeni na način, ki ne bo ogrozil pravne varnosti zaposlenih.

Prav tako je po njegovih besedah rešljiv problem hitrosti zaposlovanja, in sicer s spremembami vloge zavoda za zaposlovanje. Zavod bi lahko za delodajalca opravil prvi izbor kandidatov, tako da bi ga denimo skrčil s 50, 60 na 10, 15 kandidatov, ki bi jih napotil v podjetje. Delodajalec bi nato opravil ožji izbor.

V sindikatih z odprtim pismom Janši proti odpuščanju v javnem sektorju

Predsedniki petih sindikalnih central in vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič v odprtem pismu, ki ga danes pošiljajo premieru Janezu Janši, nasprotujejo napovedanemu odpuščanju delavcev v javnem sektorju. Odpuščanje bo še bolj obremenilo proračun in ne bo pripomoglo k izhodu iz krize, so prepričani.

"Podpisniki odprtega pisma ostro nasprotujemo napovedim vlade o odpuščanju delavk in delavcev v javnem sektorju," je na današnji novinarski konferenci podpisnikov odprtega pisma dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. "Menimo, da bi bila to velika napaka, ki bi še bolj poglobila gospodarsko krizo," je povedal.

Po njegovih besedah je "izvirni greh" v ravnanju vlade, ki želi znižati proračunski primanjkljaj le z varčevanjem na odhodkovni strani, čeprav bi lahko na prihodkovni strani z ustrezno politiko veliko pridobila. "Vztrajamo, da je treba poiskati nove davčne vire in uvesti davek na finančne transakcije, ne pa odpuščati," je dejal.

Napovedano odpuščanje po njegovih besedah "ni prava pot" in bi ogrozilo socialni dialog v času, ko potekajo pogajanja o pomembnih reformah, kot sta reformi pokojninskega sistema in trga dela.

Štrukelj: Javni sektor primerljiv z evropskim povprečjem

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je poudaril, da je javni sektor v Sloveniji po stroških in obsegu "povsem primerljiv s povprečjem v EU". "Tu ni nobene patologije," je dejal.

Spomnil je, čemu so se javni uslužbenci v zadnjih letih že odrekli in na kaj vse so že pristali, tako med drugim na znižanje plač in stroškov dela". "Pa ni nič bolje. Zakaj se nič ne spremeni? Mi se odpovedujemo, napovedi o rasti pa so vse slabše," je dejal.

Podobnega mnenja so tudi ostali štirje podpisniki odprtega pisma, ki so tudi sodelovali na novinarski konferenci, tako predsednik Neodvisnosti Drago Lombar, predsednik Pergama Janez Posedi, predsednik KS 90 Slovenije Peter Majcen in vodja pogajalske skupine dela reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je 17. septembra dejal, da je zmanjševanje mase za plače v javnem sektorju realnost. To po njegovih besedah pomeni znižanje plač ali odpuščanje. "In ker smo znižanje plač že izvedli, mislim, da ostane samo druga možnost," je dodal.