Miha Štamcar, Vanja Alič

"Žal mi je za Slovenijo, ki že nekaj časa nima sposobne vlade, projekti pa so usmerjeni v napačne točke," nam je v pogovoru zaupal Zoran Janković, neformalni vodja slovenske opozicije in zdaj že šesto leto župan Ljubljane.

Koliko mostov je bilo zgrajenih v času vašega mandata?

"Sedem."

Nekje smo lahko prebrali, da so bili predragi - kakih trideset milijonov evrov naj bi stali občane.

"Si približno predstavljam, kje ste to prebrali. Isti ljudje bi me napadali, če ta infrastruktura ne bi bila postavljena. Prej so pisali, da ničesar ne bomo zgradili, zdaj pravijo, da je preveč mostov, preveč vrtcev, preveč šol. Ista opcija je zahtevala, da naj nekaj šol zapremo, da je premalo otrok, da je treba preseliti učence. Na srečo tega nismo storili, število otrok v Ljubljani raste, letos jih je bilo 500 več v prvih razredih kot lani in graditi moramo prizidke."

V zadnjem času je največ prahu dvignil Fabianijev most, morda najpomembnejši za časa vašega županovanja. 

"Si predstavljate, o čem je razmišljal Fabiani, ko si je zamislil notranji mestni ring, v času, ko je imela Ljubljana 30.000 prebivalcev in kočije? Šest let se zjutraj vozim v službo po isti poti, zdaj zaradi te povezave pridobim natančno 12 minut."

Slišali pa smo tudi nekaj kritik…

"Predvsem od tistih, ki še niso bili na mostu in se ne vozijo redno po tej poti, da bi razumeli, kaj pomeni nova povezava. Celo kolesarji so ugotovili, da ne drži, kar so na začetku govorili, da most ni prijazen do kolesarjev. Ta most je res nekaj posebnega."

Stanovanja, vodovod, parki

Novih objektov v šestih letih županovanja je kar nekaj.

"Več kot 600. A najpomembnejša je infrastruktura. V občini je bilo okoli 30 odstotkov hiš brez kanalizacije, zdaj smo ta delež znižali na 20 odstotkov. Velik uspeh je popolna sprememba Rakove Jelše, kraj, ki je bil potencialna sanitarna grožnja celo za določene oblike nalezljivih bolezni, je dobil vrtove in fasade in zdaj se ljudje radi tam tudi sprehajajo. Omenil bi parke, imamo 40 hektarov novih parkov. Zgradili smo 1200 neprofitnih stanovanj, kupili smo več kot 50 novih avtobusov in uvedli nove linije do sosednih občin. Postavili smo vodovod na Šmarno goro, na Rožnik in postavljamo ga na Ravnem brdu. Velikih projektov, kot so stadion in dvorana v Stožicah, parkirna hiša pod Kongresnim trgom, park pri Žalah in Zvezda park, niti ne omenjam, ker se jih zelo vidi."

Nekaj obljubljenih projektov pa še stoji.

"Plečnikov stadion, za katerega pa upam, da bo v pol leta dobil vsa dovoljenja, kopališče Ilirija, garažna hiša pod Tržnico in tovarna Rog. Gradnjo garažne hiše pod Tržnico bi že začeli, če ne bi dela ovirala civilna iniciativa in minister z enoletno začasno razglasitvijo območja tržnice za kulturni spomenik. Dela na stadionu bi že tekla, če ne bi bilo takšnega odpora od nekaterih stanovalcev Fondovih blokov. Za Ilirijo smo bili že v času ministra Lukšiča dogovorjeni, da začnemo izgradnjo novega bazena. Za tovarno Rog pa iščemo zasebnega partnerja."

Govorimo o objektih in znano je, da je ena od promocij teh objektov, še posebno v Stožicah, vaša prisotnost skoraj na vsakem dogodku. Zakaj tako pogosto obiskujete prireditve?

"Lahko pogledate moj koledar - zmeraj skušam biti povsod po Ljubljani. Prejšnjo nedeljo sem bil na Zeljadi v Zajčji Dobravi, tja grem vsako leto, trudijo se in treba jim je pokazati, da delajo dobro. Na skoraj vsako obletnico vsake šole grem - na prvi šolski dan sem obiskal sedem osnovnih šol. Stožice? Privlači me prostor, privlačijo me seveda športne prireditve, jasno pa tudi druge stvari."

Tudi Il Divo?

"Veste, kaj me je zanimalo? Zanimalo me je, kakšen zvok imajo v dvorani štirje tako dobri vokalisti, ki nastopajo pred 12.000 gledalci. Kakšna je akustika. Prišel sem pet do pol desetih, šel sem v parter, pa na vrh tribune in še enkrat nazaj. Zvok je bil neverjeten."

Lisice kot skrajni ukrep

Pravijo, da zvok v dvorani ni idealen.

"To govorijo tisti, ki želijo slabo ali kritizirajo kar vse po vrsti. Na Il Divo ni bilo niti ene pritožbe."

So bile pa tistega večera druge pritožbe.

"Vem. Koncert sem si ogledal samo informativno, tako rekoč samo del drugega polčasa, potem pa sem se odpeljal okoli dvorane, da vidim, kako stvari funkcionirajo, saj sem vedel, da je bilo veliko prometa."

Avtomobili so bili olisičeni, a kakorkoli bi storili, tudi če bi jih pustili, bi v vsakem primeru padale kritike. Vprašanje je le, ali lahko župan zahteva odklepanje lisic.

"Priznam, da v tistem trenutku o tem niti nisem razmišljal. A naj najprej povem nekaj drugih podatkov. Prvič, Mestna občina Ljubljana ni bila organizatorka dogodka in drugič, nikomur ni dovoljeno, da parkira svoje vozilo napačno. Redarji so torej ravnali povsem zakonito. Zdaj pa k vprašanju. V odloku piše, da župan usmerja in nadzira delo redarstva. Po drugi strani v strategiji redarstva piše, da mora biti do meščanov in obiskovalcev prijazno. Mi smo kot mesto čisto, zeleno, varno in ljubeznivo. Ko sem se že vozil iz Stožic, sem v bližini rondoja ustavil gospe z otrokoma, ki ni dobila taksija. Morala je v mesto, da bi plačala lisice. Prišla je na koncert, karte je dobila za darilo, enemu od otrok je postalo slabo. Odpeljal sem jih na Bavarski dvor, pustil v avtu, plačal sem lisice in kazen ter jih odpeljal nazaj do njihovega avta. In ko sem videl, kako je ena družina tavala ponoči po Stožicah, mi je postalo jasno, kaj se dogaja in kaj se bo dogajalo preostalim, ko bo konec koncerta. Zato sem dal nalog fantom na LPT, da vseh 42 olisičenih vozil odklenejo."

Problem je v tem, da bomo drugi v takšnih situacijah dobili lisice. Mogoče bi jih kar ukinili.

"Ne drži. Lisice se uporabljajo kot eden od skrajnih ukrepov, ne pa takrat, ko je treba avto čim prej odstraniti. Ukrep, ki so ga izvedli redarji v Stožicah, je bil po mojem mnenju nesorazmeren s težo dejanja."

Ostanimo še malo v Stožicah. Pravijo, da je to projekt, na katerem Janković stoji ali pade.

"Formalnopravno, če spustim človeško plat, lahko rečem, da je to eden večjih uspehov naše občine. Dobili smo izjemno dvorano z 12.500 sedeži. Dobili smo stadion s 16.500 sedeži, ki ga je UEFA uradno razglasila za enega od treh najlepših stadionov v Evropi. Imamo 1280 parkirnih mest. Dobili bomo park, ki še ni v celoti končan in lahko rečem, da smo vse to že plačali. Porabili smo 30 milijonov evrov občinskih in evropskih sredstev, ko bo končan park, bomo plačali še osem milijonov. In zdaj sprašujem vse tiste, ki pišejo o Stožicah, če mi lahko pokažejo takšen objekt v Evropi, ki bi bil cenejši. Lahko je tudi slabši, samo da je cenejši - ne bodo ga našli. Pa sploh nisem štel sanacije gramoznice in novo cesto, ki je najhitrejša povezava do centra."

Zakaj je šel v banko

Zakomplicira se pri Grepu…

"Grep je zasebni partner, ki je dobil pravico, da zgradi trgovski center in še dva tisoč petsto parkirišč. Za pravico graditi na Stožicah je Mestni občini Ljubljana plačal 81 milijonov evrov. Za posel so se odločili na podlagi elaborata, ki so ga predstavili banki in banka jim je odobrila kredit tudi na podlagi mnenj agencije KPMG ter A. T. Kearney, da je kredit v višini 150 milijonov evrov vračljiv v dvanajstih letih. Na koncu so banke odobrile le 115 milijonov z obljubo, da bodo potrebno razliko kasneje urejale. Doslej so jim banke izplačale 100 milijonov, 15 pa jim ne dajo. V tem času so jim zaračunale že več kot 10 milijonov obresti in dobile so plačano štiri milijone. Zdaj ostajata dve možnosti: ali hoče banka podjetje potopiti in bo skozi stečajni postopek sama prevzela projekt ali pa jim bo omogočila, da končajo projekt."

Očitali so vam, da ste osebno posredovali pri banki, da podjetju Grep dodelijo sredstva.

"Vem, pa ne samo to, na koncu so me obtožili, da sem kriv za 200 milijonov evrov, ki jih nekatera podjetja dolgujejo Ljubljanski banki. Ampak to je popoln nesmisel, po tej logiki bi me morali obdolžiti za vse dolgove direktorjev, ki jih poznam, tudi za dolgove Zidarja in Tovšakove - saj tudi ta dva poznam. A če se vrnem k Stožicam, na banko sem šel samo zato, da razložim, zakaj bodo Stožice največji in najboljši center v Sloveniji, da pojasnim pomen javno-zasebnega partnerstva. Gre namreč za lokacijo, mimo katere se dnevno pelje 300.000 avtomobilov in kjer je samo ob Vojkovi naselje 25.000 ljudi, ki nimajo nobene večje trgovine, v bližini je univerzitetni center, kateremu bo dodan še študentski kampus, pa še milijon gostov letno bo v Stožicah na športnih in kulturnih prireditvah. Te podatke sem jim posredoval."

Zadnjič smo na TV slišali, da je za krizo Ljubljanske banke kriva generacija politikov iz osemdesetih…

"Ja, zato so največji dolžniki Istrabenz, Pivovarna Laško, Intereuropa, Vegrad in Zvonovi različnih številk. Vsi vemo, kam spadajo Zvonovi, vemo, v kateri stranki je bila Hilda Tovšak sekretarka in kaj imata Janša in Bavčar skupnega ter čigavo fotografijo je imel Lovšin obešeno v Intereuropi. Večina dolgov zaradi prevzemov je nastala za časa prve Janševe vlade. Zgodba je zelo jasna. Kadar Janša in njegovi, včasih pa tudi nekatere druge opcije, nimajo odgovora in so neuspešni, potegnejo strice iz ozadja, če je situacija še težja, rečejo mali iz Murgel. Ampak zdaj se že vidi, katera je bila največja napaka Janše - ne gre za sedanji mandat, v prejšnjem mandatu je odrezal praktično vse najboljše slovenske direktorje."

Pa obstaja rešitev za banke?

"Osebno izzivam premierja in ministra Janeza Šušteršiča, da pojasnita milijon po milijon, kdo je vzel kredite in koliko je bilo vrnjeno, pa bomo videli. Ampak vemo, koga bomo našli: Istrabenz in Intereuropo 300 milijonov, Pivovarno Laško 370 milijonov, našli bomo nekaj Zvonov, pa Vegrad in SCT… Jankovića pa ni med njimi."

Z davčne uprave se je vseeno pojavilo veliko število raznih dokumentov, ki govorijo o sumljivem poslovanju vaših podjetij.

"Osebno nisem dobil še niti enega dokumenta. Večkrat sem, tudi javno, pozval davčno upravo, naj že končno pokaže obremenjujoče papirje. Še več, po tistem, kar sem videl, lahko rečem, da so ponaredili del dokumentov, da so lahko naredili zgodbo. Je pa zanimivo, da se zgodbe pojavijo v medijih vedno v času, ko vlada izgublja podporo, naša stranka pa se dviguje na lestvicah popularnosti. In seveda na koncu iz vsega skupaj ni nikoli nič."

Izbral bi Svetlikovo pokojninsko reformo

Ampak neuradno pa veliko poslušamo o tem, da bi vas lahko zaprli.

"Si predstavljam, kako bi to naredili, za 48 ur, s prisotnimi kamerami. Ampak na srečo imamo pri nas tudi sodišča."

Aktualna oblast deluje že osem mesecev, pa me zanima, ali ste pravzaprav zadovoljni, da se vam v teh težkih časih ni treba ukvarjati z vladanjem, ali bi raje sami prevzeli vodenje?

"Razumem, kaj mislite, ampak meni je žal za Slovenijo. Rezultati bodo še slabši kot lansko leto in osebno mislim, da država že nekaj časa nima sposobne vlade, projekti pa so usmerjeni v napačne točke."

Kaj bi storili drugače, če bi bili premier?

"Začeli bi spodbujati gospodarstvo. Začela bi se že dela na novem železniškem tiru, na razvojni osi Koroška-Bela krajina in tretjem pomolu Luke Koper. Financirali bi jih iz treh virov, evropskega, zasebnega in iz proračuna. Dvignili bi zgornjo stopnjo DDV in sprejeli pokojninsko reformo, takšno, kot jo je predlagal nekdanji minister Svetlik. Maso plač bi znižali vsako leto za dva odstotka na mehek način. Tisti, ki gre v pokoj, se ga ne nadomešča. V štirih letih bi tako rešili proračun. Selektivno nižanje pokojnin, borcem več kot preostalim, je nesprejemljivo. Vse, kar govorim, so stvari, ki sem se jih naučil v gospodarstvu, ne rišem grafov in ne filozofiram. Sicer pa vsi govorijo o tem. Še Noam Chomsky je dejal, da je v času recesije največji problem varčevanje in da je varčevanje samomor. Pa še nekaj, pri naših zamislih bi ljudem ostalo delo, zato bi bili optimistični, zdaj pa se dogaja ravno obrnjeno."

Slovenija je pesimistična?

"Ljubljana je izjema! Nobenega dvoma ni in meril je več. Imamo večje prihodke kot odhodke. Vsi projekti kljub recesiji tečejo naprej. Število gostov pa se je letos dvignilo za 19 odstotkov."

Kaj pa zadnja proslava na Primorskem, gre za optimizem ali nasprotovanje sistemu?

"Govorniki so bili izjemni, tako Švab kot Čehovin, predsednik Türk in Popovič, energija je bila taka kot že dolgo ne. To, da na proslavo ob priključitvi Primorske ne pride nihče od aktualne vlade, je milo rečeno nedopustno. In potem govorijo o tem, da so proti delitvi, recimo Gregor Virant, predsednik državnega zbora."

Govorite o Borisu Popoviču. Kako sta se zdaj našla, če sta bila še nekaj mesecev nazaj na nasprotnih bregovih?

"To narobe dojemate. Res mislim, da lahko živimo skupaj in spoštujemo različnost. Navsezadnje sem čistokrvni mešanec. Dejstvo je, da je Popovič s Koprom dosegel veliko. Popolnoma ga je spremenil. In ljudje to vidijo, saj niso neumni, zakaj bi ga drugače volili? Pred volitvami je podporo obljubil Janezu Janši, to so njegove odločitve. Mimogrede, mislil je, da bo prinesel zmago na Primorskem Janši, pa smo dobili tam vse tri sedeže. Naša stranka, ki je bila zmagovalka volitev, je podporo dobila po vsej Sloveniji."

Za vsakogar so njegovi otroci najpomembnejši, tukaj ni dvoma, je pa vprašanje, ali zmorete objektiven pogled na to, da vam politično njuno pojavljanje v javnosti škoduje.

"To mi je vseeno. Na nobenih volitvah nisem kandidiral zato, da bi ugajal. S primerom: na prvih županskih volitvah so mi rekli - ne podpiraj džamije. Zamerili ti bodo katoliki po mamini in pravoslavci po očetovi strani. Vendar džamija bo. Moji otroci mi ne morejo škoditi, dajte no mir. Kateri oče lahko reče, da mu otroci škodijo? Edina stvar, ki smo jo doslej slišali, je bila, da so enemu sinu odvzeli vozniški izpit. Vse drugo so insinuacije. Durs preverja Electo, ki je majhno podjetje, že celih enajst mesecev, pa dosedanja direktorica Mojca Šircelj ni nič našla."

To je javna uslužbenka, ki je odšla zaradi groženj, ker naj bi preučevala vaša podjetja.

"Samo mimogrede, vem, da je grozno, ko dobiš kako takšno pismo, a osebno jih imam okoli 180. Vsa so arhivirana. Kakih trideset najhujših sem posredoval policiji. Sicer pa menim, da take grožnje pišejo razni ‚majerji‘, ljudje, ki nimajo poguma, da bi se podpisali."