Niti približno nismo blizu bankrotu

Stanovnik je v govoru na seji dejal, da se je tudi Slovenija znašla v krizi. "Situacija je resna, a daleč o tega, da bi bila katastrofalna, kot jo predstavlja predsednik vlade," je poudaril. Po njegovih besedah imamo resne težave, a nismo niti približno blizu bankrota. "Imamo predvsem problem zaupanja," je povedal in pojasnil, da so javnomnenjske ankete pokazale nizko zaupanje vladi. Za to morajo imeti državljani po njegovem mnenju dobre razloge.

V govoru je Stanovnik poudaril, da v zvezi ne nasprotujejo varčevanju, saj je jasno, da je država zadolžena, to pa je treba rešiti. "Dvom je, kako bomo to reševali," je dejal in dodal, da gremo lahko nazaj v brezno kapitalizma ali pa državo popeljemo v novo blagostanje. Poudaril je, da varčevanje skoraj izključno poteka na hrbtih srednjega in nižjega sloja.

Pokojninska reforma potrebna, a ne v obliki, ki ogroža varnost državljanov

Stanovnik se strinja, da je pokojninska reforma potrebna, ampak ne v obliki, ki bi ogrozila varnost državljanov. Izpostavil je predlagane informativne izračune in pojasnil, da se s tem solidarnostni sistem spreminja v zavarovalniškega, ki pa je v rokah kapitala. Ob tem je dodal še, da je sedanja koalicija zaradi enake pokojninsko reformo rušila vlado Boruta Pahorja.

Glede napovedane reforme trga dela je Stanovnik dejal, da v zvezi ne nasprotujejo fleksibilnosti zaposlovanja, vendar ne za ceno uničenja človekovega dostojanstva in tega, da se z delavci ravna kot s sužnji.

Treba je misliti na nacionalni, ne pa osebni ali strankarski interes

Vpis fiskalnega pravila v ustavo je po Stanovnikovem mnenju nepotreben. Po njegovih besedah sta v času predhodnih vlad tako Pahor kot Janez Janša državo zadolžila, sedaj pa zahtevata vpis pravila, "da ne bo še kdo storil tega, kar sta storila onadva". Dodal je še, da pri vpisu ne gre le za formalnost, temveč za našo suverenost.

Pri vseh ukrepih za izhod iz krize je treba misliti na nacionalni interes in ne na osebnega ali strankarskega, meni Stanovnik. Dejal je, da je po njegovem mnenju prav pomanjkanje zavesti nacionalnega interesa osnova neenotnosti na levici. "Jaz ne delim družbe na levico in desnico, levica je nosilec moralnih vrednot, ki so bile potrjene v NOB in za te moralne vrednote gre," je pojasnil.

Na današnji seji so člani zveze sicer med drugim potrdili novega generalnega sekretarja zveze Mitjo Klavoro. Prejšnji generalni sekretar Andrej Šušteršič je namreč zaprosil za predčasno razrešitev.

Lukšič: Kot da se je oče odpovedal svojemu otroku

Sporočilo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki je podprlo predsedniškega kandidata "neke druge stranke" in ne kandidata SD Boruta Pahorja, v SD sprejemajo tako, kot da se je oče odpovedal svojemu otroku, v sporočilu za javnost pravi predsednik SD Igor Lukšič. Dodaja pa, da bodo vrednote NOB ostale pomembno vodilo njihovih ravnanj.

V Pahorjevem volilnem štabu pa so ob tem navedli, da so Stanovnikove izjave le potrdile bojazen, ki jo je Pahor izrekel že v enem od intervjujev minuli teden. "Bojim se, in ta strah je iz dneva v dan bolj upravičen, da volitve tudi tokrat, tako kot leta 2007, ne bodo nič več kot samo referendum o tem, ali je kdo za ali proti Janševi vladi," je dejal Pahor.

Na minulih predsedniških volitvah leta 2007 je sicer Türk predsedniški mandat dobil brez podpore zveze združenj borcev NOB, ki je takrat podprla njegovega protikandidata Mitjo Gasparija. Kot so tedaj poročali mediji, naj bi Stanovnik Türku zameril njegovo izjavo, češ da je komunistična partija izrabila partizanstvo za osvojitev oblasti.