Potovanje tričlanske delegacije DZ v Južno Amerike naj bi po izračunih, ki jih je predstavila Mojca Prelesnik, stalo več kot 25 tisoč evrov. V ceno so bile vključene vozovnice v poslovnem razredu (4700 evrov), prevoz z ladjo (150 evrov), nastanitev v hotelu s štirimi zvezdicami (1080 evrov), dnevnice (400 evrov) in zavarovanje v tujini Coris (12 evrov). Cena za eno osebo bi bila 6342 evrov, so včeraj predstavili na Odmevih.

Na novico, ki je požela val ogorčenja, se je odzval tudi predsednik DZ Gregor Virant, ki je včeraj zagotovil, da bo storil vse, da bo omenjeno potovanje preprečil. Do popoldne so se vsi trije delegati potovanju odpovedali.

Preberite: Je potovanje že odpovedano? Virant bo naredil vse, da bo Pukšiču preprečil potovanje v Južno Ameriko

Na vprašanje, ali se mu zdi takšno potovanje v tem času smiselno, je Pukšič pojasnil, da je cena zgolj 9000 evrov, temeljna naloga komisije pa povezovanje in pospeševanje stikov z "našimi rojaki". Franc Pukšič je opozoril, da komisija deluje v skladu s 5. členom ustave in poslovnikom, tovrstno omejevanje pa namiguje na ukinjanje komisije in celo "nasprotovanje stikom z našimi rojaki v zamejstvu in po svetu".

"Ne gre zgolj za slovensko skupnost, temveč tudi spodbujanje sodelovanja z najhitreje rastočimi trgi," je pojasnil Pukšič. Po njegovem je slovenska skupnost v Južni Ameriki "zenica našega gospodarskega življenja izven države" zato bi prek povezovanja lahko naš trg bistveno povečali.

Na vprašanje, kaj naj si o tem mislijo volivci, je Pukšič odvrnil, da nam je ravno zaradi povezovanja z vsemi Slovenci, tako tistimi doma kot po svetu, uspelo ustvariti državo. "Tudi tokrat je bil namen takšen. Z našim obiskom, ki ni bil turistične narave, bi se zgodil premik v gospodarskem sodelovanju," je zagotovil poslanec SLS.