Premier je dejal, da trenutno srečanje s predstavniki ameriških Slovencev v New Yorku ni predvideno, čeprav program še ni povsem zapolnjen. Vlada se je odločila, da bo do konca oktobra zaprla generalni konzulat v New Yorku, na kar so se newyorški Slovenci odzvali s pisnim pozivom, naj konzulat ostane odprt. "Če je kdo nejevoljen, sem to jaz in ne le zaradi tega konzulata, ampak tudi drugih, ki smo jih zaprli in tistih, ki jih še bomo," je dejal Janša.

Napovedal je, da bo Slovenija kljub temu odprla nekaj predstavništev na trgih, kjer so nove gospodarske priložnosti. "Upoštevati je potrebno, da imamo skupno zunanjo službo EU, ki jo plačuje tudi Slovenija in marsikaj bo možno opraviti tudi preko nje. Nismo edina država, ki krči diplomatsko mrežo. To dela še veliko evropskih držav in vsi računamo, da je to le začasno," je dejal.

O DDV ni dal še nobene izjave

Na vprašanje, ali potem obstaja možnost, da se konzulat v New Yorku ponovno odpre, je premier odgovoril: "New York je zanesljivo takšna točka, kjer je pametno imeti konzulat. Marsikaj je pametno, vendar je to potrebno potem tudi financirati," je dejal.

Glede razprave o možnosti zvišanja DDV za tiskane medije je premier zagotovil, da doslej o tem še ni dal nobene izjave in da o tem vlada še ni sprejela nobene končne odločitve. "Sem pa vesel, da se ugotavlja, da dvig DDV ni samo dobra stvar. Doslej je veljalo, da je to neka čudežna rešitev za vse naše probleme," je dejal Janša in se pošalil, da slovenskih časopisov ne bere veliko.