Osamljeni Borut Božič je ob 82. mestu priznal, da bi bil najraje tiho, potem ko ob visoki povprečni hitrosti ni imel dovolj močnih nog, da bi sledil vodilnim. Za Grega Boleta, Janija Brajkoviča, Jureta Kocjana, Marka Kumpa in Kristijana Korena nikoli ne bomo izvedeli, kakšen je bil njihov domet, potem ko so obstali v skupinskem padcu 45 kilometrov pred ciljem. Hvastija jim je očital le to, da so se vozili preveč zadaj. Po drugi plati so se vozili kot reprezentanca skupaj in doživeli nesrečo vsi. Luka Mezgec, poleg Marka Kumpa novinec na sicer le 26 imen dolgem seznamu slovenskih reprezentantov na elitnih preizkušnjah v dobi Slovenije, je s sodelovanjem v begu naredil zgleden test. Malo za šalo - vreden tudi nalog na fantovščini pred poroko z Renato.

Martina Hvastijo v sedmi sezoni ne bodo odstavljali s položaja selektorja, čeprav "kavčarji" to želijo. Ni pod pritiskom kot italijanski kolega Paolo Bettini, za katerega je 13. mesto Gatta prižgana svečka zaradi svetovnega prvenstva 2013 v Toskani. Po dirki so v slovenski reprezentanci še enkrat spoznali tudi nekaj dejstev. Da je dve tretjini kolesarjev v ospredju vozilo špansko Vuelto, od Slovencev pa nihče. Grega Bole jo je sicer želel, toda v ekipi Lampre mu v odhajanju niso uslišali želje. Tuji klubi so pač delodajalci in z izjemo nekaj dni v septembru po svoji politiki krojijo tekmovalni koledar in tudi pripravljenost. Gilbert si je v BMC glede tega lahko privoščil vse. V ospredju niti ni bilo nikogar od preostalih (izjema le mladi Litovec Navardauskas), ki visoke forme ne bi pokazali že prej na klasikah v Kanadi. Slovenci tam niso blesteli. Izjema z manjših klasik v Evropi, kjer je sodeloval tudi Jure Kocjan, je bil le stari maček Oscar Freire. Veteran je po dirki bronastega kolega Valverdeja obtožil, da ni želel sodelovati pri njegovem osvajanju četrtega naslova svetovnega prvaka.

Ob tem sta si Božič in Brajkovič šele po prvenstvu priznala, da v Valkenburgu nemara tudi zaradi dolge sezone nista imela svežine. Pri obeh je bila želja po potrditvi v slovenskem dresu večja od zmožnosti. Oba imata 75 oziroma 74 tekmovalnih dni z 12.000 prevoženimi kilometri. Božič bo na sceni tudi te dni na klasikah v Italiji. Gilbert je v nedeljo odpeljal 83. dirko sezone, a je ob tem bil mnogo bolj selektiven in bolj redko dirkal na vso moč kot "JB perpetuum mobile" Jani Brajkovič. Le sam ve, koliko je nevihta pripomogla pri njegovi uri v vožnji na čas.

Dve osvojeni kolajni Mateja Mohoriča, supermana iz Podblice, sta zgodovinski. Z leto starejšim Luko Pibernikom, petim med U-23, bosta v letu 2013 ponos ekip Sava in Radenska. Ekipa Adria Mobil je z nizkoproračunsko člansko zasedbo potrdila, da sodi med 25 ekip na svetu. "Iz tega bi moralo slovensko kolesarstvo kaj iztržiti. Jasno je, da rezultati presegajo vlaganja," pravi predsednik odbora za cestno kolesarstvo Aleš Kalan, ki je podpisan pod strategijo zadnjega ciklusa. Sledi volilna jesen.