Da bo do realizacije prvenstva res prišlo, ima nekaj majhnih zaslug tudi legenda slovenske košarke Peter Vilfan. Sedanji poslanec Pozitivne Slovenije je z idejnim očetom projekta Eurobasket 2013 Iztokom Remsom naredil prve korake pri pogovorih s kandidati za organizacijo predtekmovalnih skupin, kasneje pa se je njegova vloga zmanjšala, a ni povsem zamrla. "Sem človek iz košarkarskega sveta, zato me tu in tam kdo povpraša za mnenje. Sem ter tja se s kom pogovorim ob kavi, kar je morda pripomoglo k temu, da so se nekatere stvari lažje razvile, zgodile ali dogovorile. Tako vidim svoj prispevek k evropskemu prvenstvu, ki pa mu ne bi dajal velikega pomena," je dejal Peter Vilfan.

Predtekmovalne skupine evropskega prvenstva bodo tako gostila mesta Ljubljana, Koper, Jesenice in Celje. Zadnje je v zgodbi evropskega prvenstva 2013 absolutni zmagovalec, saj župan Bojan Šrot prvotno zaradi zahtevanega plačila 600.000 evrov kotizacije ni želel sodelovati, po neuspelih poizkusih gradenj novih dvoran na Ptuju in v Novem mestu pa bo knežje mesto le gostilo šest reprezentanc. Celju pri tem kotizacije ne bo treba plačati, po dogovoru pa si bodo njegov delež enakovredno razdelila preostala tri mesta, ki bodo tako plačala po 800.000 evrov kotizacije. Ali bosta prvotni znesek morala plačati tudi Ptuj in Novo mesto, ki sta se za to pogodbeno obvezala, in kaj bo s 150.000 evri, ki jih je dolenjsko mesto že plačalo, še ni znano, in je, kot pravijo na zvezi, stvar dogovora. Vilfan gostiteljem čestita za pogum in pridobitev predtekmovalnih skupin, a s končnim izborom ni zadovoljen: "Ves čas sem bil največji zagovornik tega, da evropsko prvenstvo v Sloveniji ne more miniti brez Maribora. Za to sem se zavzemal in v tej smeri tudi delal korake. Ne nazadnje sem se z določenimi ljudmi o tem pogovarjal in tudi dajal izjave v tej smeri. Na koncu se je zgodilo, kar se je zgodilo. Treba pa je biti pošten in povedati, da so izključni krivci za to, da predtekmovalne skupine evropskega prvenstva ne bo v Mariboru, Mariborčani sami. Če bi Maribor pokazal dovolj veliko željo ali celo zahteval predtekmovalno skupino, kar bi moral narediti, sem prepričan, da bi jo dobil. Evropsko prvenstvo v Mariboru bi prineslo obnovo dvorane Tabor ter določene finančne učinke. Gre le za drugo največje slovensko mesto, ki je turistično zanimiv kraj in ima dovolj namestitvenih kapacitet. To je slabo za slovensko košarko, za mesto in za evropsko prvenstvo, da Maribora ne bo zraven. Seveda pa to ni očitek drugim mestom, ki bodo organizirala prvenstvo stare celine. Zaslužijo si čestitke, ker so imeli dovolj poguma in željo, da so šli zraven, se pogajali in izpolnili pogoje."

Edina odprta zadeva v tem trenutku ostaja vsota kotizacije, ki jo mora plačati država. Del prvotnega zneska šestih milijonov evrov je že poplačan, v naslednjih dneh pa bo znano, ali bo Fiba Europe znesek treh milijonov, ki je vezan na promocijo Slovenije v medijih, znižala na milijon in pol, za kar naj bi bilo kar veliko možnosti. Poleg tega so tudi evropska sredstva za obnovo dvoran v višini 6,1 milijona evrov že pripravljena, čaka se le, da mestne občine na ministrstvu predložijo ustrezno dokumentacijo za sprostitev, denar pa se bo nato porazdelil glede na dejanska plačila računov. Čeprav Slovenija na koncu ne bo dobila nove dvorane, pa Vilfan poudarja sledeče: "To evropsko prvenstvo bo eno najbolj racionalnih v zgodovini prvenstev stare celine do zdaj. Očitno je to uvidela tudi Fiba Europe in kljub temu, da vse dvorane ne izpolnjujejo standardov, potrdila, da se bodo v njih igrale tekme predtekmovalnih skupin. To bo priložnost, da vsi skupaj, saj gre za vseslovenski projekt, pozabimo na osebne, zasebne, politične ali kakršne koli druge zamere, da stojimo za tem projektom, ga izpeljemo in Evropi pokažemo, da znamo in zmoremo organizirati po finančnih sredstvih skromno, po vseh drugih merilih pa vrhunsko evropsko prvenstvo."