Direktorju tovarne aluminija Mal v kraju Ajka Zoltanu Bakonyiju in še 14 zaposlenim, med katerimi je tudi nemški državljan, zaradi nesreče s smrtnim izidom sodijo za malomarnost, kršitve predpisov o ravnanju z odpadki in povzročitev škode okolju. Tožilstvo za vse obtožence zahteva zaporne kazni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz tovarne aluminija, ki leži kakih 160 kilometrov zahodno od Budimpešte, se je 4. oktobra 2010 izlilo več kot 1800 milijonov ton strupene rdeče gošče, ki je zalila območje, veliko več deset kvadratnih kilometrov.

Močno alkalno rdeče blato je zalilo bližnje vasi Kolontar, Devecser in Somlovasarhely, zaradi česar življenje ni bilo več mogoče v več sto poslopjih. Strupena gošča je prav tako uničila življenje v dveh manjših rekah in onesnažilo druge okoliške vode, vse do Donave.

Tovarno Mal so lokalne oblasti septembra lani zaradi te najhujše industrijske in okolje katastrofe v zgodovini Madžarske kaznovale s 135 milijardami forintov (slabih 500 milijonov evrov) kazni.

V torek bodo zaslišali obtožence, sicer pa bodo zaslišanja trajala do konca oktobra. Kdaj bo znana sodba, ni znano.