Minister je odgovarjal na vprašanje poslanke SD Majde Potrata, ki jo je med drugim zanimalo, kako bo s selitvijo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Po navedbah medijev naj bi namreč za celotno preselitev NPU potreboval še dodatnega pol leta. Potrata pa bi glede na Gorenakove napovedi in odločenost za selitev s prostorov na Dimičevi pričakovala, da bo ta na vrsti prva.

Gorenak ji je zagotovil, da bo prve enote, ki se bodo selile na Litostrojsko, prav NPU in vse službe, ki delujejo na Dimičevi, ker je tam tudi največji strošek.

Skupno bodo na Litostrojsko selili 639 delovnih mest. Za NPU se bo selilo 68 uslužbencev kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, ki so v najetih prostorih v BTC. Selitve pa se bodo nadaljevale s 167 uslužbenci s Štefanove 2 in 129 uslužbenci z različnih drugih lokacij po Ljubljani.

Zadržali bodo le še prostore na Štefanovi 2, kjer bosta dve vitalni službi policije, operativno-komunikacijski center in računalniški oz. informacijski center. Razlog za to je po ministrovih besedah v tem, da bi bili stroški njune selitve preveliki. Ob tem je minister še poudaril, da je stavba na Štefanovi 2 v lasti države in zato zanjo ne bo treba plačevati najemnine zasebnikom.

Glede prostorov na Litostrojski je minister še pojasnil, da je lastnik stavbe DSU na željo notranjega ministrstva, pa tudi Statističnega urada in službe za jedrsko varnost, ki imata tudi tam prostore, zmanjšal normative. To pomeni, da bo v enako velikih pisarnah več javnih uslužbencev. Določene prilagoditve pa bodo potrebne tudi iz varnostnih razlogov, je povedal minister.

Stroški adaptacije in prilagoditev bodo šli v najemnino. Selitev materiala, gradiv in računalnikov bodo opravili sami, če bo potrebno, pa bo na pomoč priskočila vojska.

Napovedi odpuščanj Gorenak za zdaj ni želel komentirati. Vprašanje je vezano na proračun in dokler ta ne bo "zaprt", o tem še ni možno govoriti.