Poslanko SD Majdo Potrata je namreč med drugim zanimalo, kako bo ministrstvo preprečilo programsko osiromašenje javnih visokošolskih zavodov in zmanjševanje dostopnosti študija.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je pojasnil, da je zakon za uravnoteženje javnih financ zagotovil določene varčevalne ukrepe, znižanje plač in upokojitve zaposlenih, ki izpolnjujejo pogoje, vendar "nekaj od tega" visokošolski zavodi niso v celoti izkoristili.

Poleg tega imajo zavodi po besedah Turka glede na javno dostopne informacije na razpolago "kar nekaj resursov in presežkov" iz minulih let ter tako možnosti za neokrnjeno oziroma minimalno zmanjšano pestrost programov. Lahko namreč združijo podobne predmete ali predmet, ki je na razpolago na različnih smereh, predavajo le enkrat, je povedal minister.

Zmanjkuje sredstev

Varčevalni ukrepi so potrebni na vseh področjih, pravi Turk, a so visokošolski zavodi na koncu tisti, ki odločajo o njihovi implementaciji in nosijo odgovornost za svoje odločitve. Tudi ministrstvo se sooča z omejitvami v proračunu, je povedal in poudaril, da ne gre za diktat trga, temveč za to, da morajo v okviru razpoložljivih sredstev poskušati izpeljati, kar se da. "Ne zato, ker nam visoko šolstvo ne bi bilo všeč, ampak zato, ker enostavno sredstev zmanjkuje," je dejal.

V primeru večjih težav zavodov pa je zagotovil, da bodo za optimalno rešitev na ministrstvu storili vse, kar je v njihovi moči. Ob tem je tudi pripravljen prevzeti vso odgovornost, če so pri tehtanju med visokim šolstvom, znanostjo, izobraževanjem, kulturo in športom katerega od teh resorjev v primerjavi z drugim neupravičeno prikrajšali.

Poslanec SLS Mihael Prevc pa je ministra Turka spraševal o dokončnem predlogu napovedanega združevanja srednjih šol v Kranju. V odgovoru je Turk poudaril, da se na ministrstvu o tem pogovarjajo z vsemi deležniki, rešitev pa ima po njegovih besedah široko podporo.

Dijaki ne bodo občutili posledic reorganizacije

Ministrstvo tako predvideva reorganizacijo dveh srednješolskih centrov, pri čemer bodo Ekonomsko storitveni izobraževalni center združili s Tehniškim šolskim centrom, ekonomska gimnazija pa bo postala samostojni zavod. Razmere v kranjskih srednjih in višjih šolah so se namreč v zadnjih šestih letih bistveno spremenile, je izpostavil Turk, saj se je v tem obdobju v obeh centrih število dijakov zmanjšalo za 37 oddelkov.

Reorganizacijo, tako Turk, podpirata oba direktorja omenjenih centrov in tudi župan Mestne občine Kranj. Pojasnil je tudi, da zaradi reorganizacije nihče od zaposlenih ne bo izgubil dela, dijaki pa prav tako ne bodo čutili nobenih posledic reorganizacije.

Zagotovil je še, da ne bodo ukinili nobenega programa, se pa pogovarjajo o novih, ki bi jih lahko razvijali v regiji. "Zato v prihodnjih letih lahko govorimo zgolj o povečanju in ne zmanjšanju delovnih mest," je pojasnil.