Zaklenjena vrata seveda niso bila dovolj in avtor Satanskih stihov, knjige, ki je v muslimanskem svetu sprožila val ogorčenja, podobnega dogodkom, ki v zadnjih tednih polnijo novice, je moral v skrivanje in prevzeti novo identiteto.

Nedavni izid Rushdiejeve avtobiografije iz obdobja, ko je živel pod imenom Joseph Anton, je tako skoraj sovpadel z najnovejšim izbruhom ogorčenja nad žalitvami islama in preroka. Množice zopet nagovarjajo verski in politični voditelji, ki pozivajo k uboju avtorja amaterskega filma Nedolžnost muslimanov. Prav tako je pol-uradna iranska verska fundacija ponovno pozvala k uboju Salmana Rushdieja.

Avtor se je v zadnjih tednih pojavil v mnogih televizijskih oddajah in intervjujih, kjer je razlagal utrinke življenja v čevljih Josepha Antona in kako se je njegovo življenje spremenilo v vohunski roman, kar je bilo še posebej nenavadno, saj sam nikdar ni pisal vohunskih knjig.

Med ključnimi temami pogovorov pa se vedno znova pojavlja kritika "industrije ogorčenja“, ki spremlja objave vsega zahodnega, kar se da razbrati kot žaljivo do islama. Rushdie meni, da je potrebno vztrajati pri podpori svobode govora. To sicer pomeni, da se bodo pojavile tudi izjave, ki ne bodo všečne, bodo celo žaljive, ker obstajajo tudi ljudje, ki niso prijazni, pravi Rushdie, a je družbo svobodnega govora vseeno potrebno ceniti in braniti.

"Po drugi strani, menim, se moramo zavedati razsežnosti sedanjih namernih poskusov v muslimanskem svetu – zaradi moči, ne verskih razlogov –, da bi proizvedli ogorčenje, ki bi na ulice spravilo množice, da bi ustvarili atmosfero nasilja in se prikazali kot vplivna oseba, ki premore tak vpliv,“ bil kritičen Rushdie v pogovoru za nemški Spiegel. "Razkrinkati moramo okrutnost in neobzirnost teh voditeljev, ki to počnejo zaradi povsem koruptivnih in samovšečnih razlogov.“