Kot je dejal Virant, dodana vrednost, ki bi jo to potovanje prineslo, nikakor ne odtehta stroškov potovanja, bilo pa je tudi veliko "ogorčenih reakcij s strani državljanov".

"Naredil bom vse, kar je v moji moči, da to potovanje preprečim," je dejal. Ob tem je izrazil prepričanje, da mu bo to uspelo ob ustrezni podpori vodij poslanskih skupin, ki jo po lastnih besedah ima.

Virant je pojasnil, da je bil prvi program potovanja na kolegiju DZ obravnavan pred tedni, predsednik DZ pa je takrat predlagal, da se točka odloži, ker potovanje ni bilo v skladu s pravilnikom o mednarodni dejavnosti, saj naj bi trajalo več kot šest dni. Kolegij Virantovega predloga ni podprl in program je bil potrjen. Minuli petek pa je predsednik DZ na kolegiju poskušal s sklepom o razveljavitvi, ki prav tako ni bil sprejet, bil pa je sprejet predlog o prilagoditvi programa.

To pomeni, da ta trenutek Pukšič nima odobrenega programa, kolegij pa bo moral ta novi program ponovno obravnavati. Novi program na kolegiju po Virantovih napovedih večine ne bo dobil, saj potovanju nasprotujejo vodje poslanskih skupin Pozitivne Slovenije, Socialnih demokratov in Državljanske liste.

Kdo vse se je potovanju že odpovedal?

Virant je Pukšiču že predlagal, naj novega programa ne pripravi in naj sam odstopi od te poti. Po besedah predsednika DZ se je Tina Komel (PS) kot druga članica delegacije že odpovedala potovanju, tretji član, Jožef Horvat (NSi), pa po njegovih besedah tudi nima težav, da bi se temu odpovedal.

Omenjena komisija naj bi odpotovala v Argentino, Čile, Brazilijo in Urugvaj. Po prvotnih načrtih naj bi potovanje stalo okoli 25.000 evrov. Pukšič je v izjavi za STA dejal, da bi lahko bili ti stroški po njegovih podatkih bistveno nižjih od te številke. Hkrati je dodal, da se je sam osebno že v soboto odpovedal omenjenemu potovanju.

Iz strokovnih služb državnega zbora so zatem danes sporočili, da doslej še niso prejeli Pukšičeve izjave, da se obisku v Južni Ameriki odpoveduje.

Sicer so v obširnem pojasnilu dogajanja z zvezi s potovanjem v Južno Ameriko v sporočilu z javnost med drugim obžalovali, da se v javnosti v zvezi s potjo izpostavlja generalno sekretarko DZ Mojco Prelesnik, službe DZ in predvsem oddelek za mednarodno dejavnost, protokol in prevajanje, ki svoje naloge vedno opravljajo na podlagi prejetih podatkov in na enak način.

Pukšič bi rad, da nekdo obišče Slovence v Južni Ameriki

Navedli so, da je generalna sekretarka DZ, upoštevaje sklep petkovega kolegija predsednika DZ, danes dopoldne Pukšiča zaprosila, da zaradi pravočasnega nakupa letalskih kart v ekonomskem razredu in organizacije celotnega obiska delegacije komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu kolegiju predsednika v potrditev čim prej predloži natančen program obiska.

Dodala je, da naj bo program pripravljen v skladu s sklepom kolegija - torej naj se trajanje poti omeji na največ šest nočitev, racionalizirajo pa naj se tudi vsi ostali stroški, so sporočili iz DZ.

Pukšič je sicer v danes posredovanem sporočilu za javnost zapisal, da so že brez težav upoštevali odločitev kolegija, ki je potovanje omejil na šest nočitev. Sicer pa so bile po njegovih navedbah s strani služb DZ v zvezi s potovanjem javnosti predstavljene napačne informacije in zavajajoči stroški.

Ob tem je, kljub temu, da se je v soboto odločil, da mesto v delegaciji prepusti nekomu drugemu, izrazil željo, da bi komisija v okviru svojega programa opravila svoje delo in obiskala Slovence v Južni Ameriki.