V zdravstvenem organu Združenih narodov so dejali, da nujno potrebujejo več informacij o novem virusu, ki prihaja iz iste družine kot sars. Sars so sicer odkrili leta 2002 in je povzročil smrt 800 ljudi. Peter Openshaw, direktor londonskega centra za okužbe dihal, je dejal, da zadevo proučujejo in opazujejo, ali obstajajo kakšni znaki za širjenje virusa.

49-letni bolnik ima simptome okužbe dihal, odpovedujejo mu tudi ledvica. Svetovna zdravstvena organizacija zaenkrat molči o tem, v kateri bolnišnici je nastanjen. "Pacient je še vedno živ, a v kritičnem stanju," je za Ruters dejal njihov predstavnik Gregory Hartl. "Zadevo še vedno proučujemo. Iščemo informacije o tem, če se je kje pojavil še kakšen podoben primer. Do tega trenutka nimamo še ničesar novega," je še dejal.

Virus umeščajo v široko skupino, v kateri je tudi sars. S Svetovne zdravstvene organizacije so sporočili, da je bolnik s Katarja zdravnika obiskal 3. septembra zaradi simptomov akutne okužbe dihal. V kateri državi je to bilo, niso izdali. 7. septembra je bil sprejet na oddelek za intenzivno nego v Dohi, 11. septembra pa so moškega, ki je bil pred kratkim tudi v Saudovi Arabiji, odpeljali v Veliko Britanijo. Zakaj so ga tja premestili, ni znano.

Podobne simptome so v začetku letošnjega leta opazili tudi pri nekem 60-letnem bolniku iz Saudove Arabije. Openshaw je dejal, da kljub temu primerov ne gre kar tako povezovati. Prav tako je povedal tudi, da zaekrat še ne vedo, ali se virus prenaša s človeka na človeka.