Kot je na današnji novinarski konferenci povedal prvopodpisani pod zahtevo in vodja poslanske skupine SD Janko Veber, so sodišču podali tudi predlog za začasno zadržanje obeh odlokov in predlog za prednostno obravnavo. "Odloka povzročata nejasnosti s svojo vsebino, DZ pa jemljeta pristojnosti, da odloča o najbolj pomembnih odločitvah," je izpostavil.

Država nima strategije, kako bo ravnala z lastnim premoženjem

Vodja poslanske skupine PS Janko Möderndorfer je dodal, da je PS dodala podpise k temu predlogu zato, ker država nima strategije, kako bo ravnala z lastnim premoženjem.

Veber je spomnil, da odloka vladi omogočata, da sama, brez vednosti DZ, odloči, ali bo kapitalsko naložbo RS v obeh bankah prodala. "Omejitev je samo 25-odstotni delež plus ena delnica, ni pa omejitve za višino lastništva ostalih delničarjev," je poudaril.

Po njegovih besedah omogočata tudi, da se vlada brez vednosti DZ sama odloči dokapitalizirati banki z državnimi sredstvi. "Obe odločitvi sta različni in imata ekonomske in socialne posledice," je opozoril.

Na vprašanje, zakaj so se za ta korak odločili zdaj, je Veber odgovoril, da je na tokratni seji DZ obravnava predloga zakona o ustanovitvi slovenskega državnega holdinga, ki ima podobne določbe kot ta dva odloka. Predlog zakona sicer predvideva sprejetje strategije o upravljanju z državnim premoženjem, do takrat pa vlada po Vebrovih besedah ni nikomur odgovorna, kako bo ravnala s premoženjem.

Od vlade je treba terjati odgovornost

"Če bi sodišče razveljavilo ta dva odloka, bi bila to dobra osnova za to, da dokažemo, da moramo od vlade terjati odgovornost," je pojasnil Veber.

Kot je še napovedal, v SD predloga tega zakona ne bodo podprli, a upajo, da bo skozi razpravo prišlo do spoznanja, da je potreben dodaten premislek o tem, kako bo Slovenija ravnala z 12 do 13 milijardami evrov premoženja, ki naj bi ga imela.

Medtem bodo v PS po Möderndorferjevih navedbah počakali na konec razprave. Koalicija je napovedala, da bo tekom razprave še vlagala dopolnila, zato ne bi delali prehitrih zaključkov, je dodal.