Zaskrbljenost nad predlagano pokojninsko reformo

Po besedah Böhmove na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v zadnjem času prejemajo veliko pisem in klicev, v katerih ljudje, ki so nezaposleni, in tisti, ki so začeli delati pred 18. letom starosti, izražajo zaskrbljenost nad predlagano pokojninsko reformo.

Tistim, ki so začeli delati pred 18. letom, predvsem ženskam, po besedah Böhmove namreč grozi, da se bodo morali upokojevati tudi s 45 leti pokojninske dobe, saj reforma dejstva, da so začeli delati zgodaj, ne upošteva. V ZSSS bodo zato po Semoličevih besedah predlagali, da se leta, ki so jih delavci oddelali pred 18. letom, upoštevajo, in sicer bodisi tako, da se odštejejo od zahtevanih pogojev za upokojitev, bodisi kako drugače. Več podrobnosti pa Semolič ni želel razkriti, saj so te, kot je dejal, stvar pogajanj.

Odmikanje upokojitvenih pogojev bi njihovo revščino le še povečalo

Spremembe pri predlagani reformi bo ZSSS po besedah Böhmove predlagala tudi pri tistih, ki so brezposelni in tik pred upokojitvijo, in bi se po veljavnem zakonu upokojili po izreku prejemanja denarnega nadomestila. Slednjim namreč grozi, da bi morali zaradi podaljšanja pokojninske dobe in upokojitvene starosti, znova na delo, ker pa niso zaposljivi, bi odmikanje upokojitvenih pogojev njihovo revščino to le še povečalo, je opozoril Semolič.

Zato bo ZSSS predlagala, da za vse tiste, ki bodo (ob predpostavki, da bo reforma začela veljati 1. januarja 2013) do 31. decembra 2012 prejemali denarno nadomestilo in bi potem izpolnili pogoje za upokojitev (gre tudi za tiste, ki jim pravica do nadomestila miruje ali pa jim zavod plačuje prispevke), lahko upokojijo po zdajšnjih, torej starih pogojih.

Vsem tistim, ki jih omenjena problematika zadeva, na ZSSS tako sporočajo, da so njihovo težavo zaznali, in da bodo na pogajanjih predlagali drugačno ureditev od predvidene.