Omizje bodo sestavljali stalni člani - predstavnik predsedstva vlade in notranjega ministrstva, tržaški prefekt, predstavnik dežele Furlanije Julijske krajine (FJK), predsednica institucionalnega paritetnega odbora za vprašanja slovenske manjšine v Italiji in predstavnik članov italijanske narodnosti v omenjenem odboru ter predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji - v okviru svojih dejavnosti in glede na obravnavana vprašanja pa bodo lahko povabili k sodelovanju tudi predstavnike drugih ministrstev.

Odlok o ustanovitvi omizja je italijanska notranja ministrica Annamaria Cancellieri podpisala pred nekaj tedni, podtajnik Ruperto pa je sejo sklical za 24. september. Na današnji seji bo govor predvsem o vprašanju finančnih sredstev za manjšinske ustanove ter o problematiki založništva in medijev.

Ustanovitev omizja je v sporočilu za javnost pozdravila Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ), ki meni, da se je tako končno zapolnila vrzel zaščitnega zakona za Slovence v Italiji. Zdaj bo slovenska narodna skupnost imela stalen stik z italijansko vlado, pri čemer vodstvo SKGZ meni, da bi moralo vladno omizje nameniti posebno pozornost kritičnemu finančnemu stanju narodne skupnosti.

Da je nujno čimprej rešiti vprašanji finančnih prispevkov in medijev, so prepričani tudi pri Svetu slovenskih organizacij (SSO), kjer v sporočilu za javnost omenjajo še vprašanja zajamčenega političnega zastopstva, slovenskih oziroma dvojezičnih šol, rezanja oziroma zastoja programov in splošne dejavnosti na Radiu Trst A, pa tudi problem Slovenskega stalnega gledališča in drugih skupnih ustanov.