Ponedeljek, 17. septembra: Franšizing je kompleksen model

Po sobotnem klicu naše poslovne partnerke iz Hrvaške in njeni želji, da pride v ponedeljek v Ljubljano na sestanek, se je moj seznam prioritet za današnji dan spremenil. Dober poslovni partner je kot prijatelj. Ko pravi, da te potrebuje, moraš biti tam za njega...//... Avgusta sem sprejela težko, a nujno poslovno odločitev glede razvoja naše franšizne mreže na Hrvaškem in po številnih mailih in telefonskih klicih zadnjih tednov sva z poslovno partnerko le v nekaj urah sestanka, postavili nove cilje in novo strategijo razvoja. Ona se je poslovila pomirjena in navdušena nad vsemi novostmi, ki jih uvajamo, jaz zadovoljna, da kar je bilo zdravega, zdravo ostaja. Osebni stik je in ostaja nenadomestljiv! Franšizing je namreč kompleksen poslovni model. Zahteva razumevanje in poslovno zrelost vseh vpletenih strani.

Torek, 18. septembra: Spremembe ne prinašajo ničesar

Danes sem v vlogi predsednice sekcije slovenskih družb, a tudi v vlogi podjetnice in delodajalca, dve uri sedela na seji upravnega odbora TZS in poslušala pojasnila ministra Vizjaka glede predlaganih reform na trgu dela. Koliko dela, beri cirkusa, za nič. To, kar sem slišala glede tako zelo pričakovanih sprememb v fleksibilnosti zaposlovanja, prinaša natančno NIČ sprememb in NIČ pomoči gospodarstvu in delodajalcem. In ker s sindikati še ničesar ni usklajenega, bo vmes padlo še tisto malo, kjer bi do miniaturne spremembe lahko prišlo.

Sreda, 19. septembra: Svet je velik in mi smo pripravljeni

Navkljub vsej hektiki je bil dan zelo uravnotežen. Opravili smo vse nujne zadeve, vzporedno delali na pomembnih, se veselili ob nadpovprečno uspešnem rezultatu testiranja novega pristopa k oblikovanju ženskega telesa, ki korenito spreminja dosedanjo metodo dela Linea Snella, se dobro pripravili na partnerja iz Češke, ki jutri prihaja na zadnji uskladitveni sestanek, pa še moj sestanek na Japtiju mi pušča pozitiven vtis. Čisti užitek!

Neprecenljivo je opazovati skupino individualnih bitij, ki tvori usklajen tim, ki ustvarja odlične produkte, uspešne projekte in ki se vsem okoliščinam navkljub večkrat na dan nasmeje. Punce moje, hvaležna sem za vse vas, kot tudi za vas tri moške kolege, ki se trudite držati ravnotežje...//... Odgovorna, odrasla oseba se ne sprašuje, česa nekdo drug ni naredil, ampak se vpraša, kaj v danih okoliščinah lahko naredi sama in to stori. Po tem načelu delujemo v naših dveh podjetjih. Torej, v Sloveniji je trenutno tako, kot je, a svet je velik. In mi smo pripravljeni.

Četrtek, 20. septembra:Preblisk, ki vodi v preobrat

Bravooo! To je bil danes moj vzklik, ko smo zaključili naš zadnji uskladitveni sestanek za prvi pilotni center v Pragi. Po več mesecih pogovorov in usklajevanj smo z partnerjem iz Češke danes začrtali temelje razvoja franšizne mreže na tem tržišču. Prvi Linea Snella center v Pragi bo odprt februarja 2013. Ta projekt nam res veliko pomeni. Češka je blizu, letalska povezava dobra, pa tudi z avtom se pride v primernem času, trg je obvladljiv, njihova kultura podobna naši, poslovna kultura in splošna gospodarska situacija boljša, franšizing dobro razvit, pa še z češko franšizno sekcijo smo v odličnih odnosih, kar nam bo v drugem koraku širitve zelo v pomoč. Predvsem pa mi govori moj notranji občutek, da smo našli partnerja, s katerim lahko res razvijemo lepo zgodbo.

Petek, 21. septembra: Dan za odklop

Sončen prvi jesenski dan sem preživela na sestanku z poslovnim partnerjem Angelom v Italiji. Kot vedno sva govorila drug čez drugega. Angelo namreč pravi, da je škoda, ki se na tak način naredi bontonu, manjša od škode, ki bi bila povzročena z izgubljeno mislijo ali idejo. Ker sva oba hitrih misli in številnih idej in ker je italijanščina že sama po sebi hitra, je najina konverzacija za tipično slovensko uho lahko celo stresna, a za naju vedno sproščujoča in kreativna.

Tokrat je seveda beseda tekla v zvezi z našim startupom v Pragi, o kasnejši širitvi mreže , predvsem pa o marketinški strategiji, ki jo bomo uporabili.

Marketing je področje, ki naju oba z partnerjem močno povezuje in kjer sva oba najboljša. Finance so bolj njegovo področje, sistemizacija delovnih procesov in skrb za usklajeno tekočo operativo pa bolj moje, vse ostalo uspešno pokrivajo drugi člani tima.

Sobota, 22. septembra: Vredno je vlagati v odnose in zaupati

Odnosi, bodisi v zasebnem bodisi v poslovnem okolju, vplivajo na občutek uspeha. Na zasebnem te osrečujejo, v poslovnem pa so, po mojem globokem prepričanju, celo temelj vsega. Odnos z zaposlenimi, odnosi s poslovnimi partnerji, odnosi z dobavitelji, odnosi s strankami, vse to skupaj predstavlja temeljni okvir vsakega uspešnega posla...//... Res pa je, da prijaznosti ni primerno zamenjevati s šibkostjo, ker gre za različna pojma. In po moji lanski slabi izkušnji hitro zastrižem z ušesi, ko samo začutim, da bi nekdo lahko mojo/našo dobronamernost in sodelovanje zlorabil za lastne interese. Ne glede na to, kako lepo in dobronamerno lahko zvenijo besede, če se zvok in slika ne poklopita, je zame zgodba zaključena. Prijateljev in predanih sodelavcev je malo, bleferjev žal veliko več, a ko to veš, veš tudi, kako delovati, da se jim izogneš.

Nedelja, 23. septembra: Prago imava rada

Nedeljska kavica v postelji ima prav poseben čar. Lahko traja v nedogled in ne prinaša čisto nič slabe vesti. Z mojim dragim se neobremenjeno pogovarjava o Pragi, mestu, ki ga imava oba rada, in o tem, kakšno zgodbo lahko tam naredimo. Poslovni partner za Češko je njegov dolgoletni prijatelj, s katerim se poznata še iz njunega preteklega posla, ki sta ga na tem tržišču uspešno peljala. Danes gre za drug produkt, a strategija širitve bo podobna. Bilo je uspešno enkrat, zakaj bi spreminjali? Bojan naju oba pozna, kot tudi češki trg in se iskreno veseli tega partnerstva. Ob anekdotah iz njunega skupnega "biznisiranja" se iz srca nasmejim. Zagotovo sta oba človeka, ki trdo delata, a se znata tudi noro zabavati in prav zlahka si ju zamišljam pri njunih podvigih.

Neprecenljivo je, da te življenski sopotnik podpira na tvoji poslovni poti, oziroma zelo težko si zamišljam, da te ne.