Delo vlade kot uspešno ocenjuje 22,9 odstotka anketiranih, medtem ko ga 72,6 odstotka ocenjuje kot neuspešno. Neopredeljenih je bilo 4,5 odstotka vprašanih.

Če bi bile to nedeljo parlamentarne volitve, bi največ glasov prejela SDS, in sicer 17,3 odstotka, sledijo ji PS s 13,9 odstotka, SD s 13,6 odstotka in SLS s 4,3 odstotka podpore. Na petem mestu je z 2,8 odstotka glasov anketiranih DL, na šestem NSi (2,6 odstotka) in na sedmem DeSUS (2,5 odstotka). Katero drugo stranko bi volilo 1,4 odstotka vprašanih, 19,9 odstotka se jih o tem vprašanju ni opredelilo, 21,6 odstotka pa se jih ne bi podalo na volišče.

Delo ministrov

Anketirani so ocenjevali tudi delo ministrov. Na vprašanje, kateri ministri najbolje opravljajo svoje delo, se jih je 25,5 odstotka odločilo za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava, 19,3 odstotka za finančnega ministra Janeza Šušteršiča in 18,8 odstotka za ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka.

Na vprašanje, kateri ministri svoje delo opravljajo najslabše, se je Vizjak znašel na drugem mestu s 15 odstotki tovrstnih odgovorov. Na vrhu lestvice je minister za notranje zadeve Vinko Gorenak s 15,6 odstotka, da svoje delo najslabše opravlja minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, pa je menilo 10,9 odstotka anketiranih.

Če bi bile to nedeljo volitve za predsednika republike, bi največ anketiranih izbralo aktualnega predsednika Danila Türka, in sicer 42,1 odstotka. Borut Pahor bi prejel 23,6 odstotka, Milan Zver 18 odstotkov, Monika Malešič 2,6 odstotka, preostali kandidati pa manj kot odstotek glasov. Na volišča se ne bi podalo 7,9 odstotka anketiranih, 8,9 odstotka pa je še neopredeljenih. Če bi se v drugem krogu pomerila Türk in Pahor, bi prvi prejel 49,4 odstotka, drugi pa 37,8 odstotka vprašanih. Da ne bi izbralo nikogar od njiju, je odvrnilo 8,8 odstotka vprašanih, štiri odstotke pa jih je še neopredeljenih.

Pri Ninamedii so opravili tudi izračun, ki ne upošteva neopredeljenih in tistih, ki se volitev ne bi udeležili. Türka po tem izračunu podpira 48,3 odstotka, Pahorja 27,1 odstotka, Zvera 20,6 odstotka, Malešičevo pa 3 odstotki anketiranih. Preostali kandidati bi prejeli manj kot odstotek podpore. Če bi se v drugem krogu pomerila Türk in Pahor, bi prvi po tem izračunu prejel 56,7 odstotka, drugi pa 43,3 odstotka vprašanih.

Anketirani so odgovarjali tudi na vprašanje, ali bi bilo za Slovenijo koristno, če bi Bruselj zaprosila za finančno pomoč. Več kot polovica vprašanih - 55,6 odstotka - meni, da to ne bi bilo koristno, 29,2 odstotka prošnjo Bruslju zagovarja. Neopredeljenih je 15,1 odstotka vprašanih.

Funkcijo predsednika vlade je v zgodovini samostojne Slovenije po oceni večine anketiranih (55 odstotkov) najbolje opravljal Janez Drnovšek. Premier Janez Janša je na tej lestvici na drugem mestu z 12,4 odstotka glasov, Borut Pahor na tretjem z 9,4 odstotka, Lojze Peterle na četrtem s 7,3 odstotka, Andrej Bajuk na petem z 2,2 odstotka in Anton Rop na šestem glasov z 0,9 odstotka glasov anketiranih. Da so funkcijo opravljali vsi enako, je menilo 1,8 odstotka, da nihče, pa 5,1 odstotka vprašanih. 5,8 odstotka je bilo neopredeljenih.

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo je med 18. in 20. septembrom na vzorcu 700 oseb za časnik Dnevnik in POP TV opravila agencija Ninamedia.