Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je v prvi raziskavi sodelovalo več kot 33.000 ameriških moških in žensk. Rezultati študije so pokazali, da pitje sladkih pijač vpliva na gene, ki uravnavajo težo.

Raziskovalci so genetski profil sodelujočih pridobili s pomočjo 32 različic genov, za katere je znano, da vplivajo na težo. Prav tako so določili prehranjevalne navade sodelujočih, njihovo porabo sladkih pijač in ukvarjanje s telesno vadbo.

Drugi dve študiji sta se osredotočili na otroke. Pokazali sta, da s pitjem pijač brez kalorij, kot je denimo mineralna voda, otroci in mladostniki izgubijo težo.

Eno raziskavo so raziskovalci opravili v otroški bolnišnici v Bostonu in preučevali 224 prekomerno težkih mladostnikov, ki so leto dni pili vodo ali lahke pijače z mehurčki. V tem obdobju so ti najstniki v povprečju pridobili le 0,68 kilograma teže v primerjavi z 1,5 kilograma v drugi skupini najstnikov, ki je pila sladke pijače.

Zadnjo študijo pa so izvedli raziskovalci na nizozemski univerzi. V raziskavo so vključili 641 otrok, starih od štiri do 11 let. Po 18 mesecih so otroci, ki so pili nizkokalorične pijače, v povprečju pridobili 6,39 kilograma teže v primerjavi s 7,36 kilograma v skupini otrok, ki so pili sladke sadne pijače.

Sonia Caprio z univerze Yale je v reviji New England Journal of Medicine, kjer so bili objavljene ugotovitve študij, zapisala, da vse skupaj kaže na pomen kalorij v sladkih pijačah. Po njenem mnenju te raziskave zagotavljajo močno spodbudo za priporočila in politične odločitve v smeri omejitve porabe sladkih pijač.