Kot je za STA dejal Štrukelj, je zelo težko pričakovati od zaposlenih v javnem sektorju, da bodo v času, "ko jih bo država metala na cesto", pripravljeni konstruktivno sodelovati pri reformah. Med drugim, kot navaja, pri podaljševanju delovne dobe s pokojninsko reformo ali pa pri rahljanju delovnih razmerij v sklopu reforme trga dela.

"Ta vlada dela nekaj nemogočega. Imela bi reforme, medtem ko išče soglasje socialnih partnerjev, pa meče na cesto tisoče javnih uslužbencev," je bil oster Štrukelj.

"Namesto, da bi ljudje delali, se tako ukvarjajo s tem, ali bodo še imeli službo ali ne"

Sindikati javnega sektorja sicer po njegovih besedah niso prejeli na mizo nobenega osnutka predloga vlade glede načrtovanih rezov v javni sektor. Tako ne razpolagajo s tovrstnimi podatki ali obvestilom. Jih pa, pravi, "vladni predstavniki bombardirajo s tem, da bo prišlo do zniževanja plač in odpuščanj". To po Štrukljevih ocenah povzroča nelagodje in paniko. "Namesto, da bi ljudje delali, se tako ukvarjajo s tem, ali bodo še imeli službo ali ne," je še dodal.

Vlada je sicer na četrtkovi seji razpravljala o razrezu proračuna za leti 2013 in 2014. Ker je gradivo interno, vsebine uradno še ne razkriva. Znana bo potem, ko bo vlada sprejela predlog proračuna, kar namerava storiti 4. oktobra in dokumente nemudoma poslati v DZ.

Jasno je že, da vlada namerava v letu 2013 znižati proračunski primanjkljaj pod tri odstotke bruto domačega proizvoda. To namerava doseči predvsem s strukturnimi ukrepi: pokojninsko reformo, ki bo imela učinke že prihodnje leto, ter prilagoditvijo javnega sektorja dejanskim ekonomskim zmožnostim.

Da se bodo odpuščanjem v javnem sektorju uprli, pa so v petek že napovedali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

V ponedeljek se bodo sicer na izredni seji sestali tudi člani sveta Policijskega sindikata Slovenije. Razpravljali bodo o izvajanju stavkovnega sporazuma in odločali o morebitnem nadaljevanju stavkovnih aktivnosti.

Vlada je namreč v DZ poslala predlog zakona o organiziranosti in delu v policiji. Sindikat ji očita, da jim zadnje različice predloga zakona ni poslala v usklajevanje in da je s tem kršila stavkovni sporazum.