"Naša generacija še vedno nosi breme obeh svetovnih vojn in tudi to je razlog, da si nenehno prizadevamo za mir. Ne imejmo iluzij, človek žal vse prehitro zaide na poti nasilja in vojne," je dejal predsednik in poudaril pomen miru za svet, Slovenijo in še posebej primorske kraje. Kot je dodal, so prav v teh krajih ljudje še posebej trpeli.

Večjo pozornost je predsednik tokrat namenil mednarodnim razmeram. "Mednarodna skupnost je razvila dobre mehanizme za zagotavljanje varnosti, s pomočjo katerih je število oboroženih spopadov med državami v zadnjem času bistveno upadlo. A današnje grožnje mednarodnemu miru in varnosti so drugačne od tistih v preteklih desetletjih in stoletjih in so v svojem bistvu globalne. Izhajajo iz pojavov, kot so terorizem, mednarodni organiziran kriminal, etnične napetosti in socialna dezintegracija," je dejal Türk.

Opozoril je, da mir ni samoumeven, ampak si je treba zanj nenehno prizadevati. Mir po njegovih besedah zahteva skrbno upravljanje z gospodarskim in socialnim razvojem ter družbeno enakopravnost in pravičnost tako na nacionalni kot na mednarodni ravni, spretno diplomacijo za preprečevanje oz. reševanje konfliktov, predvsem pa zahteva močno moralno zavezo. Človekove pravice, vladavina prava politična stabilnost in demokracija ter človekova varnost so danes ključni faktorji mednarodnega miru in varnosti, je poudaril predsednik države.

Zborovanje za mir že četrto leto

Zbrane je pozdravil tudi mirensko - kostanjeviški župan Zlatko Martin Marušič, prebrana pa je bila tudi poslanica za mir generalnega sekretarja OZN Ban Ki Moona, ki jo je pripravil ob letošnjem mednarodnem dnevu miru. Vseslovenskega zborovanja za mir sta se udeležila tudi kandidat za predsednika države Borut Pahor in poslanec Mirko Brulc.

Vseslovensko zborovanje za mir so na Cerju ob pomniku braniteljem slovenske zemlje tokrat pripravili že četrto leto. Ob današnji slovesnosti so odprli prvi del muzejske zbirke, s katero bodo v prihodnje napolnili pomnik. Tokrat postavljena muzejska zbirka pa je namenjena spominu na prvo svetovno vojno.

Namenu so predali tudi obnovljeno dostopno pot do Cerja ter okolico pomnika. Za to veliko investicijo je občina Miren - Kostanjevica prejela evropska sredstva preko projekta Kras - Carso. Investicija vredna 95.000 evrov pa je bila izvedena v lanskem letu. Z njo so poleg protiprašne zaščite na dober kilometer dolgi cesti do pomnika na vrhu Cerja uredili tudi parkirišče za osebna vozila in avtobuse.