"Potrebno je zagotoviti sredstva za normalno izvedbo letošnjega programa. Z vsemi partnerji imamo sklenjene pogodbe, to so tudi naše zaveze do mednarodnega prostora," je pojasnil.

Osnovni problem je likvidnost

Po njegovih besedah je v tem trenutku osnovni problem zavoda njegova likvidnost, ki jo morajo do konca leta urediti ter se držati vseh sprejetih programskih in finančnih načrtov. "Sploh ne vem, kako bi dva meseca in pol pred koncem prireditve, ki je evropsko najbolj prepoznaven projekt na področju kulture, govorili o nekakšnem črtanju," je dejal.

Obenem je poudaril, da v teh dneh potekajo intenzivna pogajanja z občino, ki se gibljejo v konstruktivni smeri. "Verjamem, da bomo probleme rešili."

Mariborska občina dolguje zavodu Maribor 2012 6,4 milijona evrov. Po besedah župana Franca Kanglerja je do tega prišlo zaradi manjših prilivov v mestni proračun. Ker novih prilivov ni pričakovati, bo po njegovih besedah potrebno nekatere projekte črtati z načrtovanega programa EPK.

Kako konkretno naj na zavodu Maribor 2012 črtajo vsebine, Kangler ni pojasnil. "To ni stvar župana, ampak vodstva in sveta zavoda EPK. Od njih želim dobiti informacije, kje in na kakšen način je mogoče še kaj privarčevati," je poudaril v izjavi za medije na začetku tega tedna.

Zaradi dolga občine ima zavod neporavnane obveznosti do koproducentov in drugih partnerjev v skupni višini približno milijon evrov.

Finančne težave še pred začetkom EPK

Zavod je imel težave z nerednimi finančnimi prilivi z mariborske občine še pred začetkom EPK. Konec lanskega leta je zaradi tega odstopil predsednik sveta zavoda Oto Luthar, z odstopom pa je zagrozil tudi Čander.