PBS, ki danes zaposluje 242 ljudi, je v slovenski bančni prostor vstopila julija 1992, ko je sklep o ustanovitvi sprejela skupina slovenskih PTT organizacij. Na začetku so bili načrti banke usmerjeni predvsem v storitve za fizične osebe, ki so se opravljale na vseh poštnih enotah. Kljub močni konkurenci na trgu je PBS uspelo razviti sodoben in uporabniku prijazen bančni sistem s široko paleto bančnih in drugih finančnih storitev tako za pravne kot fizične osebe.

Poslovalnice v vseh občinah in 23 lastnih bakomatov

Danes banka, ki jo vodi Drago Pišek, svoje storitve ponuja prek najbolj široko razvejanega sistema okoli 550 poslovalnic Pošte Slovenije, ki so komitentom dostopne v vsaki slovenski občini. Svojim komitentom pa PBS storitve nudi tudi na 23 lastnih bankomatih in 261 bankomatih Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), katere del je kot hčerinska banka od leta 2004.

NKBM ima v tej banki 55, Pošta Slovenije pa 45 odstotkov delnic. Slednja je tudi najpomembnejša poslovna partnerica banke, ki na podlagi pogodbe za banko opravlja storitve, v okviru bančne skupine NKBM pa PBS uresničuje usklajen nastop partnerjev na trgu, sodelovanje pri obvladovanju tveganj ter racionalizacijo poslovanja znotraj poslovno povezanega sistema.

V letošnjem jubilejnem letu je družba dobila nove člane nadzornega sveta, v okviru projekta SEPA je začela s prenašanjem podatkov direktnih bremenitev iz domače sheme NPI v shemo direktnih bremenitev SEPA, uvedla je novo programsko rešitev za centralno evidenco izvršb, za zveste komitente je oblikovala program zvestobe, osebni račun za osnovnošolce in dijake ter osebni račun za študente pa je preimenovala v ABC račun ter 123 račun in poskrbela za novo podobo kartic za to skupino strank.

Polovica dobička iz leta 2010

Poštna banka Slovenije je lani sicer ustvarila za 2,4 milijona evrov čistega dobička, kar je slaba polovica tistega iz leta 2010. Dobiček banke v največji meri znižujejo neto odhodki iz naslova rezervacij in oslabitev, teh se je lani nabralo za 11,7 milijona evrov. Bilančna vsota banke je lani znašala 826 milijonov evrov. Do polovice letošnjega leta je družba ustvarila 1,73 milijona evrov čistega dobička, kar je 60 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.