Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen, ki prizadene višje možganske funkcije, njena najpogostejša oblika pa je Alzheimerjeva bolezen, ki predstavlja več kot 80 odstotkov vseh demenc.

Raziskave kažejo, da intelektualno delo v starosti odloži pojav bolezni, tako da se demenca pojavi pozneje kot bi se sicer. Strokovnjaki z ameriške univerze Pittsburghso s skeniranjem možganov 299 sodelujočih v raziskavi, starih povprečno 78 let, ugotovili so, da imajo osebe, ki na teden povprečno prehodijo od deset do 15 kilometrov, po štirih letih več tkiva v ključnih delih možganov. Tudi pri že ugotovljeni demenci pa je pomembno, da čim dlje ostanemo aktivni in se v okviru svojih zmožnosti ukvarjamo z dejavnostmi, ki nas zanimajo.

Zgodnje prepoznavanje je ključno za ohranitev kakovosti življenja bolnikov z demenco. Čeprav še ni zdravil, ki bi ozdravile Alzheimerjevo bolezen, pa so na voljo zdravila, ki upočasnijo napredovanje demence. Zdravila pa so učinkovitejša, če so predpisana v zgodnejši fazi bolezni.