Po besedah Patricie Čular, državne sekretarke na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, smo v Sloveniji izpeljali prve aktivnosti za preprečevanje nasilja pred 15 leti. Ministrstvo vsako leto nameni za urejanje varnih hiš in drugih objektov več kot 2 milijona evrov. V varnih hišah, materinskih domovih, zatočiščih in zavetiščih je trenutno prostora za 450 oseb.

Plod dogovora enajstih obalno-kraških in notranjskih občin je tudi Regijska varna hiša Kras. "Uredili smo jo v letu dni. Objekt smo dobili v najem od Komunalno-stanovanjskega podjetja Sežana, z donacijami pa so sodelovali tudi podjetja in posamezniki. V hiši imamo v šestih sobah prostora za 20 mater in otrok," je povedala Nevenka Doles, direktorica sežanskega centra za socialno delo. Prve stanovalke je varna hiša Kras sprejela februarja letos. Na mesec za bivanje in psihološko pomoč v varni hiši zaprosi v povprečju po 14 žensk, v prvih mesecih po odprtju pa jih je bilo tudi po 17.

"Dobre stvari v vsakdanjem življenju je treba gojiti, slabe pa preganjati. Varna kraška hiša ni končni cilj, ampak je zatočišče, ko pride do stiske. Očitno nekateri ne morejo brez nasilja, in če ne bi bilo medijev, bi bilo to še bolj skrito za štirimi stenami," je dejal sežanski župan Davorin Terčon. V varno hišo Kras ne sprejemajo samo žensk in otrok iz obalno-kraške in notranjske regije, ampak tudi z drugih območij. Za stik z njimi je dovolj, da pokličite na telefonsko številko 070/754 530.