Kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta je namreč minuli teden odobril obisk omenjene komisije v Argentini, Čilu, Braziliji in Urugvaju. Nato pa je Virant na današnji seji kolegija predlagal, da se tak sklep razveljavi, saj da je okvirni strošek omenjene poti nesorazmerno visok. Obisk naj bi namreč z letalskimi vozovnicami v poslovnem razredu stal nekaj več kot 25.000 evrov. Vendar Virantov predlog ni dobil zadostne podpore, pač pa so člani kolegija izglasovali sklep, da se poiščejo možnosti za cenejše potovanje, z leti v ekonomskem razredu.

A Pukšič trdi, da je komisija že od začetka podala takšen predlog, obisk komisije v južni Ameriki naj tako ne bi stal 25.000, pač pa 10.000 evrov. Kot je dejal za STA, so stroškovnik, o katerem so danes govorili, pripravile službe DZ, zanj pa je odgovorna generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik, ki po njegovem mnenju želi diskreditirati komisijo. Pukšič tako pričakuje, da bo Prelesnikova pripravila "korekten predlog".

Mojca Prelesnik je sicer nasprotno danes za medije zatrdila, da je predlog za potovanje v poslovnem razredu v južno Ameriko podala komisija sama.

Predsednik komisije ob tem še poudarja, da je obisk rojakov v zamejstvu in po svetu ustavna naloga komisije ter da z obiski predstavlja državo preko slovenskih rojakov. Dodaja še, da pot v južno Ameriko ne bi bila med najdražjimi v primerjavi z nekaterimi drugimi, "denimo potovanjem v Bosno". S tem je spomnil na drago potovanje predsednika republike Danila Türka.

Kolegij predsednika DZ je sicer minuli teden zavrnil predlog sprememb pravilnika o mednarodni dejavnosti, s katerimi bi komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter njenemu predsedniku dovolili neomejeno število potovanj v tujino. Pukšič je zato za STA napovedal, da bodo pripravili nov predlog, a o njegovi vsebini še ni želel govoriti, saj ga nameravajo še koalicijsko uskladiti.

Je pa kolegij predsednika danes zavrnil vlogo poslanke PS Maje Dimitrovski za opazovanje volitev v Združenih državah Amerike. To potovanje bi državni zbor stalo dobrih 2200 evrov.

V letošnjem letu so sicer skupni stroški državnega zbora za mednarodno dejavnost skupaj znašali 290.000 evrov.