Sobota, 22. septembra

Začenja se 179. festival piva na Bavarskem Oktoberfest. Trajal bo do 7. oktobra.

Ponedeljek, 24. septembra

Poslanci začenjajo prvo redno jesensko zasedanje parlamenta. Tokrat se ne bo začelo z vprašanji poslancev predsedniku vlade, ker bo Janez Janša na službeni poti. Na vprašanja bo odgovarjal prihodnji torek. Poleg zakona o državnem holdingu, ki je že na dnevnem redu, utegne koalicija na dnevni red naknadno uvrstiti še zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, za katerim se skriva načrt, kako bo državna blagajna reševala za približno 4 milijarde danih in doslej še ne vrnjenih posojil.

V Kinodvoru se bo začel mednarodni festival kratkega filma K3. Festival je nastal leta 2007 v Beljaku, se lani preselil v italijanski Videm, letos pa prvič gostuje tudi v slovenski prestolnici. Festivalski program sestavljajo tako dokumentarni in eksperimentalni kratki filmi kot tudi umetniški filmi in komedije.

Torek, 25. septembra

Šef Evropske centralne banke Mario Draghi se bo v Berlinu z nemško kanclerko Angelo Merkel pogovarjal o stanju v območju evra.

Na ljubljanskem gradu se bo začel jesenski del cikla Zvoki klasike. Na prvem koncertu bosta z najbolj znanimi skladbami romantičnih skladateljev Griega, Brahmsa in Schumanna, Legendo Uroša Kreka ter Moments Amicaux avstrijskega skladatelja Thomasa Schleeja nastopila klarinetist Dušan Sodja in pianistka Tatjana Kaučič.

Sreda, 26. septembra

Državni zbor bo predvidoma to zasedanje končal z drugim branjem zakona o državnem holdingu. Predlog je že pred poletnimi počitnicami buril politične duhove, med počitnicami je delovna skupina premlevala morebitne nove rešitve, zato je vprašanje, o čem bodo poslanci sploh razpravljali in odločali. Za zdaj se ve le to, da bo opozicija, ki se tudi z vsemi novimi rešitvami, ki jih uradno na papirju še ni, ne strinja, predlagala, da se razprava in odločanje preložita na drugo, najbrž izredno sejo.

Državni zbor bo odločil o predčasni in po mnenju opozicije nezakoniti razrešitvi vseh petih nadzornikov RTV, ki so jih imenovali pred dvema letoma, ter o dveh novih članih, ki ju v nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije predlaga vlada.

Četrtek, 27. septembra

Italijanski premier Mario Monti bo v New Yorku govoril o dogajanjih v območju evra.

Začenja se letošnji abonma Kromatika, ki ga prireja Simfonični orkester RTV Slovenija. V novi sezoni bodo predstavili osem abonmajskih in dva dodatna koncerta. Na uvodnem koncertu bo dirigiral maestro Anton Nanut, ki letos praznuje 80 let. Ob tem visokem jubileju se mu bo poklonil tudi Simfonični orkester RTV Slovenija z otvoritvenim koncertom abonmajske sezone.

Petek, 28. septembra

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru bodo odprli razstavo Sistemi in ornamenti, ki bo predstavila sodobno umetnost Bližnjega vzhoda v navezavi na zgodovino ljubljanskega grafičnega bienala.