Strokovnjaki primerjajo podatke iz 158 držav. Gre za stopnjo kriminala in nasilja v posamezni državi, možnost nasilnih demonstracij, število umorov, dostopnost strelnega orožja, količino denarja za vojaške izdatke, odnose s sosednjimi državami, možnost terorističnih napadov, število ljudi v zaporih… Skupaj gre za 23 različnih kriterijev, ki se točkujejo z ocenami od 1 (najbolje) do 5 (najslabše). Da ne bo pomote, ob imenu države je povprečna ocena za vseh 23 področij skupaj.

Islandija 1,113

Res neverjetna ocena - Islandija ima skoraj na vseh področjih po eno točko, pa naj gre za izvoz ali uvoz orožja, nasilje kriminalcev ali samomore. Islandci imajo izjemno malo zapornikov, dostop do orožja pa je v tej državi skoraj nemogoč. Hočete nasprotje? Brez dvoma Somalija. Ocena države, ki je na zadnjem, 158. mestu lestvice, je 3,392, kar po domače pomeni, da ste v tistih krajih v nevarnosti. Še najbolje stojijo v rubriki, da imajo malo zapornikov, kar pa morda niti ni ne vem kakšna prednost, če vemo, da v sekcijah dostopnosti orožja "blestijo" z absolutno največ točkami.

Danska 1,239

Danski zaostanek za skandinavskimi sosedi je predvsem v kriminalu, ki ga ocenjujejo z dvema točkama, in oceni, da ima dežela velike vojaške kapacitete in razmeroma močan uvoz vojaškega orožja. Po drugem pa še predzadnje mesto na svetovni lestvici: Afganistan, ki ima ob sijajni dostopnosti orožja tudi veliko število razseljenih oseb in visoko stopnjo smrtnosti zaradi spopadov po državi. Somalci so jih prehiteli, ker imajo slabše odnose s sosedami.

Nova Zelandija 1,239

Novozelandci si delijo drugo mesto in praktično nimajo težav ne s svojim ne svetovnim mirom, čeprav je res, da so bili leta 2009 in 2010 celo na prvem mestu omenjene tabele. Najslabše stojijo v rubriki vojaških zalog, nekaj pa imajo tudi nasilnega kriminala. Dance potem ujamejo, ker orožja praktično ne uvažajo. Visoko so tudi Avstralci, na 22. mestu, ki veliko nepotrebnih točk pridobijo z močno vojsko in temu primerno potencialno udeležbo v vojaških konfliktih.

Kanada 1,317

Država, ki je dosegla največji skok. Še lani so bili komaj osmi, leto prej celo štirinajsti. Imajo razmeroma veliko orožja, za razliko od podobno uvrščenih pa je s stopnjo 2 ocenjena možnost nasilnih demonstracij v teh krajih. Jasno, veliko bolj nasilno je pri sosedih v ZDA: možnost, da se dokopljete do orožja, je ocenjena s trojko, smrtnost v spopadih izven države enako, število zapornikov in vojaške kapacitete pa segajo v nebo. ZDA so komaj na 88. mestu na svetu.

Japonska 1,326

Upam si trditi, da bo prihodnje leto ocena Japonske nižja, čeprav imajo že za leto 2012 slabo oceno 3 - zaradi medsosedskih odnosov. Če bi to popravili in če bi zmanjšali vojaške zaloge, bi bili lahko celo na vrhu, kot so po kriminalu, umorih in možnosti nasilnih demonstracij. Bližnja Kitajska je na 89. mestu. Podatki govorijo o kriminalu, terorizmu, slabih medsosedskih odnosih, političnem nasilju in celo o veliki možnosti demonstracij in terorističnih napadov, da o skladiščih orožja niti ne izgubljamo besed.

Avstrija 1,328

Človek ne bi verjel, ampak Avstrija, ki nima niti ene visoke ocene v kategorijah, vezanih na kriminal in nasilje v družbi, si je nakopala točke v kategorijah, ki se povezujejo z orožjem. Od velikega proračuna za orožje do uvoza in velikih zalog orožja v skladiščih. Pri naših severnih sosedih obstaja sicer blaga možnost nasilnih demonstracij. Kaj pa južni sosedje? Hrvaška je na 35. mestu, poleg lahkega dostopa do orožja in velike količine orožja v skladiščih jim očitajo tudi politično nestabilnost.

Irska 1,328

Irci so si svoje točke zaslužili s kriminalom in nasilnim kriminalom, dostopnostjo orožja ter možnostjo nasilnih demonstracij. Z oceno 1,5 je omembe vredna tudi možnost terorizma. Sosedje Angleži imajo veliko slabšo oceno - 1,609, kar jih uvršča na 29. mesto. Razlogi so pravzaprav jasni: poleg kriminala v družbi in razmeroma lahkega dostopa do orožja je na Otoku opazna tudi možnost terorističnih napadov. Omenjajo tudi mrtve na tujih bojiščih in velike zaloge orožja.

Slovenija 1,330

V nobeni kategoriji nas niso ocenili s trojko. Dvojko smo dobili v odnosih s sosedi, pri zalogah orožja in možnosti nasilnih demonstracij. Najvišje ocene, torej enice, je Slovenija dobila pri politični stabilnosti, umorih, dostopnosti orožja in možnosti, da pride do terorističnih napadov. Odkar sestavljajo lestvico, Slovenija še ni bila tako visoko - na začetku, leta 2007, smo bili na petnajstem mestu, lani smo bili deseti.

Finska 1,348

Finci so bili vsa leta pred nami, tokrat pa so se stvari spremenile. Morda se kdo pri nas ne bo strinjal, a Finci imajo glede na podatke IEP najbolj urejeno policijo in varnostne službe. Imajo pa prelahek dostop do orožja, še več točk pa so dobili v kategorijah s težkim orožjem, uvozom orožja in s polnimi skladišči orožja. Morda na tem mestu omenimo še našo bližnjo sosedo Srbijo, ki je na 64. mestu: s slabimi točkami pri kriminalu, politični nestabilnosti, političnem nasilju in odnosih s sosedi.

Švica 1,349

Švica bi bila v normalnih razmerah najbolj mirna država na svetu, a kaj, ko inštitut, ki sestavlja lestvico, meni, da je orožje v vseh pojavnih oblikah zlo, ki ne prispeva k miru. Švicarji so si prislužili celo štirico pri izvozu orožja, trojko pri vojaških kapacitetah, dvojko pa pri težkem orožju in dostopu državljanov do orožja. Druga stran tabele: Rusija je na lestvici zasedla 153. mesto - torej šesto najslabše. Očitajo jim slabo policijo, nasilni kriminal, umore, politični teror, veliko možnost terorističnih napadov, velike zaloge in izvoz orožja ter celo politično nestabilnost.