Kot je poročal POP TV, je zadolženi poslanec Ivan Vogrin za svetovanje plačal kmalu po izstopu iz poslanske skupine Državljanske liste. Vogrin trdi, da je bilo svetovanje opravljeno. Svetovanje je opravilo tik pred tem ustanovljeno podjetje Iva Dolinška, nekdanjega zaposlenega pri Vogrinu.

O podjetju, ki ga je najel, Vogrin po poročanju POP TV noče razkriti nič. Podjetje ima sicer sedež v Mariboru, vendar pa po poročanju televizije nima niti prostorov niti lastnega nabiralnika. Podjetje Vinestra naj bi bilo sicer ustanovljeno le dobra dva tedna pred podpisom pogodbe za svetovanje.

Vogrin je v odzivu navedel, da je za najeto zunanjo strokovno pomoč vsa potrebna dokazila oddal službi DZ, ki je za izbranega izvajalca pripravila pogodbo, v kateri je definirana tudi vsebina strokovnega dela. "Pogodbe torej nisem sklenil jaz, ampak DZ. Takšnih in podobnih pogodb je sklenjenih veliko," je navedel Vogrin in se vprašal, zakaj je to težava le v njegovem primeru.

Poslanci so v poslanskih skupinah sicer upravičeni do strokovne pomoči v zakonsko in finančno določenem okviru, nepovezani poslanci pa take strokovne podpore nimajo.

Navedbe, da gre v primeru zunanje pogodbe za davkoplačevalski denar, po navedbah Vogrina sicer držijo, saj "je ves javni sektor financiran preko davkov". Prepričan pa je, da so v tem primeru stroški precej manjši, kot če bi se z drugima dvema nepovezanima poslancema, Ivanom Simčičem in Borutom Ambrožičem, povezal v poslansko skupino.

Vogrin je pojasnil, da ima kot poslanec pravice in tudi obveznosti, pri čemer navaja predloge, razprave in odločanje v DZ. Spomnil je, da je v zadnjem času sodeloval pri delu treh delovnih skupin. Ker "nobeden človek vsega ne zna in tudi ne zmore sam", je najel zunanjo strokovno pomoč. Sprašuje se, kaj je v tem narobe.