Prvi dan Foruma JV Evrope, ki je potekal v Beogradu na Gospodarski zbornici Srbije pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, so obelezila 4 plenarna zasedanja in 4 paneli, kjer je svoja mnenja delilo vec kot 40 govornikov. Forum sta otvorila Aleksandar Vlahović, predsednik Zveze ekonomistov Srbije, in Miloš Bugarin, predsednik Gospodarske zbornice Srbije. Zbrane sta nato nagovorila Ivica Dačić, predsednik Vlade Republike Srbije, in Indermit Gil, glavni ekonomist Svetovne banke za Evropo in Centralno Azijo. Gill je poudaril, da je treba pospesiti evropske integracije, saj ima konvergenca evropskih trgov pozitven gospodarski ucinek in dodal: "Priliv tujega kapitala mora biti pravilno reguliran, nikakor pa ne zmanjsan, regija pa mora vlagati svoje moci tudi v poboljsanje poslovne klime in zakljucitev strukturnih reform."

Na panelnih zasedanjih, fokusiranih na nove strategije konkurencnosti, so svoje izkusnje delili stevilni priznani strokovnjaki, med njimi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne Banke Srbije, Ljubo Jurčić, predsednik Hrvaskega društva ekonomistov, Dragan Đuričin, Ekonomska fakulteta Univerze v Beogradu, dr. Joze Mencinger, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Lu Brefor, vodja izpostave Svetovne banke v Srbiji, dr. Nadya Zhexembayeva, vodja Coca-Coline katedre za trajnostni razvoj na IEDC - Poslovni soli Bled, Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagas itd. Med predstavniki Slovenije je na panelu o perspektivah izhoda iz krize Matjaž Rakovec, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, povedal, da je v letu 2010 evropska dolžniška kriza dosegla nove razsežnosti. Trendi so se nadaljevali tudi v letu 2011 in 2012, regija JV Evrope se soočala z negotovostjo glede oživljanja gospodarstva. "Kriza tudi zavarovalništvu ni prizanesla, pa čeprav ga morebiti ni prizadela v takšnem obsegu kot druge segmente gospodarstva. Kot večina gospodarskih subjektov je tudi Skupina Triglav morala svoje poslovanje prilagajati tem razmeram in jih upoštevati tako pri oblikovanju strategije kot pri njenem izvajanju. Doseženi rezultati kažejo, da je strateška usmeritvev Triglava v osnovno dejavnost postavljena pravilno. Tej smeri bomo sledili tudi v prihodnje, ob upoštevanju realnih okoliščin in priložnosti, ki jih bomo zaznali in prepoznali v regiji."

Drugi dan Foruma JV Evrope je otvoril Mlađan Dinkić, minister za finance in gospodarstvo repubike Srbije. Okoli 300 liderjev iz regije je nagovorila tudi dr. Danica Purg, direktorica in dekanja IEDC - Poslovne sole Bled. "Optimizem in ideje za izhod iz krize lahko najdemo v t.i. skritih zmagovalcih: to so podjetja, ki so vodilna v svoji panogi, a v javnosti niso pretirano znana. Nasa šola je izvedla raziskavo in identificirala impresivno stevilo skritih zmagovalcev v regiji JV Evrope. Samo v Srbiji jih je 15," je dodala, "svoje izkušnje pa sta na forumu delila dva izmed slovenskih skritih zmagovalcev: podjetji Instrumentation Technologies in Bisol."

Purgova je poudarila tudi pomen inovativnosti in izpostavila model t.i. odprtih inovacij, ki ga bo 19. oktobra na IEDC predstavila sám avtor tega koncepta prof. Henry Chesbrough, Univerza Kalifornija, Berkeley. Sklepno predavanje foruma bo imel Toplica Spasojević, predsednika Udruženja korporativnih dirketora Srbije.