Po poročanju televizije POP TV, ki se sklicuje na neuradne informacije, naj bi vlada za nekatere izdelke in storitve (časopisi, revije, uporaba športnih objektov, storitve javne higiene) načrtovala zvišanje DDV z 8,5 na 20 odstotkov. Informacije so preverili tudi na časniku Finance in menda držijo.

Ali vlada res načrtuje zvišanje DDV, s finančnega ministrstva danes za STA niso odgovorili. Minister Janez Šušteršič je sicer v četrtek po seji vlade dejal, da bodo v okviru priprave proračuna za prihodnji dve leti poskušali znižati primanjkljaj predvsem na odhodkovni strani - s pokojninsko reformo ter prilagoditvijo javnega sektorja dejanskim ekonomskim zmožnostim. Ni pa odgovoril na vprašanje, za koliko naj bi se po načrtih vlade zmanjšalo število javnih uslužbencev.

"Proračun si ne bi kaj prida opomogel z enajstimi centi več od vsakega izvoda"

"Če bi prišlo do zvišanja DDV, bo to pomenilo za vse časopisne hiše resno težavo. Menim, da v tej krizi zvišanja DDV pač ne bi mogli prevaliti na bralca z zvišanjem cene časopisov," je za Dnevnik.si sporočila odgovorna urednica časnika Delo Romana Dobnikar Šeruga in dodala: " Vsak si lahko izračuna, da si državni proračun ne bi kaj prida opomogel z enajstimi centi več od vsakega izvoda časopisa od približno 200.000 skupne dnevne naklade petih slovenskih dnevnikov."

Dobnikar Šerugova meni, da pri nastali "proračunski luknji" časopisi ne morejo računati na nobeno pomoč. "glede na leta zmanjševanja stroškov to pomeni, da bomo morali zarezati tako globoko, da se bo to poznalo pri kakovosti," je še poudarila.

GZS: Prihodek iz oglaševanja je v ponagi znatno upadel

Razburjeni so tudi v Združenju založnikov časopisov in revij, ki deluje v okviru Medijske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). "Že nekaj časa opozarjamo, da je časopisna panoga sredi globoke krize, ki se še zaostruje in otežuje preobrazbo izdajateljev v smeri digitalizacije medijev," so spomnili v današnjem sporočilu za javnost.

Anketa med njihovim članstvom je pokazala, da je v tej panogi v zadnjih letih prihodek iz oglaševanja znatno upadel, izdajatelji pa se sočasno soočajo z upadom branosti in spremembami bralnih navad, kar negativno vpliva na prihodke iz tiskanih vsebin.

Opozorili so še, da je kar 80 odstotkov založnikov mikro in malih družb, ki so bile že do sedaj prisiljene "skrajno racionalizirati svoje poslovanje in tako rekoč nimajo več rezerv". "To pomeni, da bodo prisiljeni odpuščati zaposlene in prenehati s poslovanjem podjetij," so poudarili.

Hud ali celo zadnji udarec

Naj nemudoma odgovori, ali je res sprejela takšen sklep, od vlade zahteva tudi Društvo novinarjev Slovenije. Kot so zapisali na svojih spletnih straneh, bi bil dvig DDV za časopise in revije nov hud, morda tudi zadnji udarec panogi, ki se v zadnjih letih ob splošni krizi spopada še s sesutjem oglasnega trga, spreminjanjem bralnih navad in drugimi strukturnimi izzivi.

"Šlo bi za ukrep z razmeroma majhno koristjo za proračun, ki bo obenem hudo obremenil izdajatelje časopisov in revij, s tem pa posledično tudi bralce," so v svojem stališču zapisali na Društvu novinarjev Slovenije. Svoja vrata bi najprej zaprli manjši, predvsem lokalni mediji, kasneje pa še večje medijske družbe, ki bodo pri rezanju stroškov prisiljene tudi v odpuščanja.

Vse to, tako Društvo novinarjev Slovenije (DNS), bo vplivalo na obveščenost bralcev, ki je ustavno zagotovljena pravica. "Napovedani dvig DDV za časopise in revije bi bil obenem v popolnem nasprotju s prakso v veliki večini držav EU, tudi tistih, ki so v precej težjem javnofinančnem položaju od Slovenije. Večina članic je prav zaradi posebnega pomena tiskanih medijev za družbo časopise in reviji bodisi tudi v času krize ohranila nižjo ali celo ničelno stopnjo DDV, ki jo podpirajo tudi mednarodne novinarske organizacije," so še dodali.

Gre za cinizem, o katerem bodo obveščene tudi mednarodne institucije

Društvo novinarjev Slovenije ugotavlja, da se je vlada zaradi "političnih ali celo ideoloških motivov" odločila za nov napad na tiskane medije, "le da tokrat za razliko od obdobja 2005-2008 nanje ne pritiska (le) z umikanjem oglasov, imenovanji poslušnih urednikov ali 'najemanjem' posameznih medijev pri zasebnih lastnikih, ampak s 'sistemskim' ukrepom, ki lahko zaduši celotno panogo." Gre za cinizem, tako DNS, že viden pri odločitvi o znižanju obveznega prispevka za RTV Slovenija. Društvo je prepričano, da gre za ukrepe, s katerimi si želi vlada podrediti in utišati medije, zato bo o njih obvestila tudi mednarodne institucije.

Društvo vlado in koalicijske stranke poziva, naj predlog o dvigu DDV za časopise in revije takoj umaknejo, namesto tega pa raje pripravijo analizo finančnih učinkov za ukinitev DDV za tiskane medije, kar bi jim vsaj do neke mere olajšalo boj za preživetje.

Umar še ni prejel prošnje za izdelavo računov

Direktor Umarja Boštjan Vasle je sicer danes povedal, da v tem trenutku na uradu nimajo nobene uradne prošnje ministrstva za finance za izdelavo izračunov, kakšne učinke bi imelo morebitno zvišanje DDV.