Kako se bodo sindikati odzvali na morebitno odpuščanje zaposlenih v javnem sektorju, ki bo po napovedih nekaterih vladnih predstavnikov neizogibno, se bodo sindikati še dogovarjali, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Semolič. Zagotovo pa bodo po njegovih besedah zaradi odgovornosti do članstva uporabili vsa sindikalna sredstva, da preprečijo "cilje vlade po kleščenju pravic in po metanju ljudi na cesto".

Sindikati vlado opozarjajo, naj začne reševati proračunsko blagajno na prihodkovnem področju, na področju ustvarjanja pogojev za boljše gospodarstvo, ustvarjanja delovnih mest in investicij.

Zaostrovanje varčevalnih ukrepov je po mnenju Semoliča v nasprotju s ciljem spopada z brezposelnostjo. To, kar namerava vlada storiti, bo namreč po njegovem mnenju "zagotovo povečevalo brezposelnost in revščino.

Spomnil je, da vlada namerava proračunski primanjkljaj v prihodnjem letu znižati pod tri odstotke. Ceno tega znižanja pa naj bi, tako Semolič, plačali predvsem zaposleni v javnem sektorju, saj da je odpuščanje ena od poti za dosego tega cilja.

Škodljivi učinki za javne finance

V ZSSS so prepričani, da približno 10.000 do 20.000 zaposlenim v javnem sektorju grozi izguba zaposlitve. Učinki odpuščanj pa bodo po Semoličevem prepričanju škodljivi za javne finance, saj da bodo odpuščeni prejeli odpravnine, pozneje pa bodo upravičeni do socialnih pomoči in denarnih nadomestil. Prav tako ne bodo več plačevali prispevkov v zdravstveno in pokojninsko blagajno. Zato se bo, opozarja, proračunski primanjkljaj v tem delu povečeval.

Sekretar sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije Bojan Hribar je opozoril na pred nekaj meseci sklenjen stavkovni sporazum vlade s sindikati. Prepričan je, da bo morebitno odpuščanje vodilo v poslabšanje kakovosti javnih storitev, saj da je treba za odpuščanje v vzgoji in izobraževanju spreminjati normative in standarde.

Sekretarka sindikata zdravstva in socialnega varstva Mojca Šumer je opozorila na kadrovski primanjkljaj v zdravstvu. Kot je dejala, so čakalne dobe vse daljše, zato so trditve, da uporabniki zdravstvenih storitev varčevanja ne bodo občutili, po njenih besedah zavajanje.

V sindikatu poklicnega gasilstva ne pristajajo niti na t. i. mehko zmanjševanje zaposlenih z upokojevanjem. Sekretar sindikata David Švarc opozarja, da v tej dejavnosti že sedaj čutijo veliko kadrovsko podhranjenost, kar pa da pomeni veliko upadanje varnosti državljanov.