Podjetje bo prek pobude usmerjalo večino svojih denarnih prispevkov neprofitnim organizacijam, ki pomagajo mladim po svetu. Prav tako bo promoviralo Office 365 for Education, brezplačna tehnološka orodja za učenje in sodelovanje, namenjena učiteljem in učencem, ter Skype in the classroom, brezplačno globalno skupnost, ki učiteljem omogoča povezati njihove učence s sovrstniki po svetu.

V okviru pobude Microsoft predstavlja več novih programov s področja družbene odgovornosti, kot so Give for Youth, globalna tržnica za mikrodonacije, ki je namenjena zbiranju sredstev za neprofitne organizacije, ki podpirajo projekte za mlade, Microsoft YouthSpark Hub, spletno mesto, kjer so predstavljene vse storitve, programi in viri za mlade, ki jih nudijo Microsoft in partnerske neprofitne organizacije, in Microsoft Innovate4Good, globalna spletna skupnost, ki bo mladim omogočila sodelovanje pri izboljšanju njihovih skupnosti s pomočjo tehnologije.

Svoja prizadevanja, usmerjena na mlade, bo Microsoft izvajal v tesnem sodelovanju z neprofitnimi organizacijami, sporočajo iz podjetja, ki bo sodelovalo tako z globalnimi organizacijami, kot so GlobalGiving, TakingITGlobal, Telecentre.org Foundation in International Youth Foundation, kot tudi s tistimi, ki delujejo bolj regionalno, na primer AIESEC International v Evropi.

»Nova generacija naše družbene odgovornosti se mora posvetiti novi generaciji ljudi,« je dejal Brad Smith, izvršni podpredsednik pri Microsoftu. »Svetovna stopnja nezaposlenosti pri mlajših od 25 let je 12,7 odstotka, kar je dvakrat več kot pri celotni populaciji. To kaže na krepitev razlik v priložnostih med tistimi mladimi, ki imajo dostop, spretnosti in priložnosti za uspeh, in tistimi, ki tega nimajo. S sodelovanjem moramo zapreti prepad v priložnostih za mlade in tako poskrbeti za prihodnost te generacije in prihodnost naše globalne ekonomije.«

Poročilo Opportunity for Action, ki ga je marca letos objavila organizacija International Youth Foundation, namreč kaže, da je bilo v letu 2011 na svetu nezaposlenih 75 milijonov mladih. V obdobju, ko se število mladih na svetu še naprej povečuje, se prav tako krepi prepad v priložnostih.

Microsoft YouthSpark presega filantropska prizadevanja s povezovanjem različnih globalnih programov, ki dajejo mladim dostop do tehnologije in boljše izobrazbe ter jim omogočajo uresničiti njihov potencial. Med drugim so to programi Partnerji v učenju, s katerim Microsoft zagotavlja široko paleto izobraževalnih sredstev, kot so orodja, izobraževalni programi za učitelje in najboljše prakse, ki povečujejo dostop do tehnologije ter učiteljem pomagajo bolj učinkovito vključiti tehnologijo v izobraževanje in učenje; DreamSpark, ki študentom in srednješolcem omogoča brezplačen dostop in uporabo številnih izdelkov podjetja Microsoft; Imagine Cup, mednarodno tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja, na katerem sodelujejo študentje višje- in visokošolskih inštitucij z vsega sveta; in BizSpark, ki daje mladim podjetnikom dostop do Microsoftovih razvojnih orodij in povezovanja s ključnimi ljudmi iz industrije, vključno z investitorji, ki jim lahko pomagajo pri zagonu novega podjetja.