Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je tik pred začetkom pogajanj novinarjem dejal, da od srečanja pričakuje razpravo o tem, kako bodo delali, da bodo lahko čim prej prišli do dogovora in rešitev, ki bodo omogočile dodatno zaposlovanje, predvsem pa, "da bodo delodajalci hoteli zaposlovati, ker trenuten predlog tega žal ne omogoča".

Po Antauerjevih besedah delodajalce moti predvsem predvideni koncept enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, saj naj bi bil zanje slabši od trenutno veljavne zakonodaje. Če tu sprememb ne bo, upa, da reforma ne bo sprejeta. Kot je spomnil, je njen cilj povečanje zaposlenosti in konkurenčnosti. Dokument, ki bi bil zgolj signal Bruslju, da smo ga sprejeli, pa bi bilo slabo sporočilo, verjame. To smo naredili že leta 2006, je opozoril.

Delodajalci so razočarani tudi, ker precej njihovih predlogov ni bilo upoštevanih, med drugim so se nekateri odpovedni roki še podaljšali, je povedal.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj je medtem pred začetkom srečanja izpostavil, da so trdno prepričani, da pravice delavcev niso razlog za to krizo in da zato ni nobenega resnega razloga za njihovo popuščanje. V KSJS si tako želijo rešitev, ki bodo omogočile boljše delovanje, a ne na škodo delavcev.

Štrukelj je priznal, da so v predlagani reformi tudi nekatere dobre rešitve, ki jih velja podpreti, a je tudi nekaj takšnih, ki so nesprejemljive. Med njimi je naštel poslabšanje odpovednih pogojev, zniževanje nadomestil, skrajševanje rokov in elemente enotne pogodbe, "ki pravijo, da delavka in delavec v prvih petih mesecih nimata nobenih pravic".

O oceni ministrstva za delo, da je koncept enotne pogodbe, glede na to, da so z njim nezadovoljni tako delodajalci kot delojemalci, dober, saj predstavlja neko srednjo pot, je prvi mož KSJS dejal, da ima "ministrstvo zelo nenavadne poglede na ta svet". "Vprašanje, če živimo v istem svetu, ministrstvo se bo moralo spustiti na trdna tla in se z nami pogajati," je sklenil.