Prav o praznih glasovnicah se je vnela burna debata in po pravnem mnenju so jih prišteli med vzdržane glasove. Tako občinski svet predloga o podelitvi soglasja ni izglasoval. Župan šempetrsko-vrtojbenske občine Milan Turk je bil razočaran. "Zavzemali smo se predvsem za center Sailaway s kinodvoranami, trgovinami, bazeni in drugimi objekti, ki bi pripomogli k razvoju turizma, koristili pa tudi našim občanom. Po napovedih se nam je obetalo tudi veliko novih delovnih mest," je povedal župan Turk in glede načrtovanega Hitovega objekta dodal, da ga še vedno, kljub pozivu, niso predstavili.

Tudi Sergej Racman s stalnim bivališčem v Bratislavi na Slovaškem, sicer direktor družbe Priori, ki je stoodstotni lastnik Alee Iacte, je bil presenečen, kljub temu pa je dejal, da bo vztrajal pri pridobivanju soglasja s spremenjenim načrtom. Družba Priori se je včeraj z notarsko izjavo sicer zavezala, da bo v dveh letih po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja zgradila center, pridobila uporabno dovoljenje in začela opravljati vse dejavnosti, ki jih načrtujejo v okviru projekta Sailaway. Če obveznosti ne bi izpolnili, so se zavezali občini Šempeter - Vrtojba plačati 1,5 milijona evrov odškodnine.

O podelitvi sicer neobvezujočega soglasja so včeraj razpravljali tudi mestni svetniki novogoriške občine in bili po pričakovanju proti. Župan Matej Arčon je dejal, da je igralniška dejavnost pri nas zasičena in da se mora občina kot lastnica Hita obnašati odgovorno.