V soboto sledi dirka mlajših članov, kjer ima Slovenija tri močne adute: Jana Polanca, evropskega prvaka Jana Tratnika in po formi sodeč tudi Tima Miklja, popoldne pa še dirka članic z Uršo Pintar, Petro Zrimšek in Polono Batagelj. V nedeljo so možje UCI v program za jutranje ogrevanje prvič vstavili dirko mladincev. Matej Mohorič je nesporno prvi favorit preizkušnje.

Moška elita na 265 kilometrov bo startala uro in pol kasneje v Maastrichtu. Do zaključnega kroga (16,1), kjer bodo sicer vse dirke drugih kategorij, bodo po pokrajini Limburg prevozili uvodnih 100 kilometrov. To je sicer že praksa zadnjih dveh let. Po Melbournu bo Slovenija drugič s sedmerico. Poleg Kristijana Korena in Janija Brajkoviča, ki sta utrip prvenstva že čutila na vožnji na čas, so se Borut Božič, Grega Bole, Jure Kocjan, Luka Mezgec in Marko Kump šele danes pridružili reprezentanci v nemškem Aachnu, kjer bivajo zaradi varčevanja.

Medtem ko na sceni vlada zatišje, je UCI po italijanskih Firencah, španski Ponferradi in ameriškem Richmondu objavila prizorišče cestnega SP 2016: Doha v Katarju. Znan je tudi koledar 2013, zanimiv zaradi množičnosti slovenskih kolesarjev v velikih ekipah. Včeraj so objavili, da bo italijanski Liquigas Kristijana Korena nosil ime ameriškega proizvajalca koles Canonndale. Bole je že uradno v nizozemskem Vacansoleilu, Mezgec bo kmalu uradno v Argos Shimano, ki slovenski reprezentanci ponuja logistiko s klubskim avtobusom. V programu WorldToura 2013 sprememb praktično ni. Med petimi domačimi dirkami, Po Sloveniji (13.-16. junija), VN Kranja, Ljubljana-Zagreb in zamejsko Lovoriko ZSŠDI v Lonjerju, je v mednarodnem koledarju nova VN Šenčurja 14. aprila. Kot posebnost pa razkrivamo, da bo Giro z velikimi zvezdniki prišel tik do meje s Slovenijo. Deseta etapa (14. maja) naj bi karavana iz Pordenona zapeljala v Julijce, pod Montaž nad Nevejskim sedlom. Start 11. etape neuradno napovedujejo v Rablju ali v Trbižu.