Da bi vse to lahko uresničili, bodo morali na prihodnji seji svetniki spremeniti tudi prostorske načrte, saj po veljavnih gradnja knjižnice ni dopustna. Župan Stojan Jakin zapletov ne pričakuje, saj se svetniki zavedajo, da je 4,2 milijona evrov vreden projekt treba izpeljati. "Vrhnika nujno potrebuje knjižnico, saj je sedanja bistveno premajhna. Ima namreč nekaj več kot 600 kvadratnih metrov, kar je bistveno manj od vseh normativov. Sprva smo nameravali graditi prizidek, vendar smo ugotovili, da je ceneje, če kupimo stavbo od usnjarne in jo preuredimo v knjižnico," je pojasnil Jakin.

Nova knjižnica, ki bo posvečena stoletnici smrti Ivana Cankarja (leta 2018), naj bi se razprostrla na okoli 1700 kvadratnih metrih. Nakup šivalnice bo po Jakinovih besedah stal 1,1 milijona evrov, za usposobitev prostorov pa bo treba odšteti še nekaj sto tisočakov. Del sredstev - približno 450.000 evrov - naj bi prispevale občine Borovnica, Log-Dragomer in Horjul, ki so prav tako uporabnice Cankarjeve knjižnice.

V enem zadnjih objektov nekdanjega usnjarskega velikana, ki so na prodaj, pa bodo na Vrhniki uredili tudi novo šolo. "Ker ima šivalnica tri etaže in skupno 3700 kvadratnih metrov površin, smo se odločili, da bomo v podstrešnih prostorih uredili začasno šolo z devetimi oddelki, medtem ko naj bi se v pritličju, kjer so prostori višji, odvijale športne dejavnosti," je razložil Jakin in dodal, da bodo šolski prostori v naslednjih letih še kako potrebni, saj je trenutno na Vrhniki povprečna starost - zaradi priseljevanja mladih družin - bistveno nižja od slovenskega povprečja.

Za preureditev zgornjih prostorov nekdanje šivalnice v šolo bodo potrebovali dodatna dva milijona evrov, a bi bila po oceni župana gradnja prizidka še enkrat dražja. "Po drugi strani pa bomo revitalizirali še zadnji večji objekt nekdanje usnjarne, ki je ostal na Vrhniki kot nekakšna hiša strahov. V njej se namreč vrstijo vlomi, po njej pohajkujejo vandali. Zadnji čas je, da se objekt olastnini, postavi na noge in se vanj vrne življenje."

Za obnovo pritličnih prostorov, kjer naj bi se odvijale razne športne dejavnosti, bodo na občini pripravili razpis, s katerim bodo iskali morebitne sofinancerje. Jakin pravi, da so interes že izkazala razna društva (boksarji, plezalci, fitnes), od katerih občina pričakuje, da bodo v mošnjiček pristavili vsaj 700.000 evrov, kolikor bo znašala cena obnove te etaže. Preostali denar za preureditev nekdanje šivalnice je občina zagotovila v proračunu za prihodnje leto, ko naj bi nova knjižnica tudi odprla svoja vrata.