Zadnji Janšev mandat

V Liberalni akademiji so prepričani, da tudi zavezništvo zunajparlamentarnih strank lahko "pripomore h krepitvi novih političnih zamisli", saj rešitev ne bo mogoče poiskati le znotraj parlamentarnih strank, meni predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn, ki je uvodoma poudaril pomen intelektualne sfere za politiko.

Zgodovinar Jože Pirjevec in pravnica Barbara Rajgelj sta se strinjala, da so reforme nujno potrebne. Ob tem pa se je Pirjevec še vprašal, ali jih je trenutna koalicija "politično, moralno in intelektualno" zmožna izpeljati.

Kot je dejala Rajgljeva, pa se reforme morajo zgoditi "kljub tej vladi in ne zaradi nje". Po njenih besedah se je namreč treba zavedati, da "so stvari, ki so prehodne" in je to zadnji mandat aktualnega premierja Janeza Janše.

Z neoliberalističnimi rešitvami kriza ne bo odpravljena

Ekonomist Viljem Merhar pa je dejal, da se je v prvi vrsti treba vprašati o izhodišču težav. "Gre za vprašanje, ali imamo samo finančno in ekonomsko krizo, ali pa se s to krizo povezuje tudi kriza kapitalizma kot sistema," je povedal in dodal, da z neoliberalističnimi rešitvami kriza ne bo odpravljena, ampak kvečjemu poglobljena.

Po mnenju političnega analitika Vlada Miheljaka se je pojem "levo liberalne ideje" rehabilitiral, sociolog Niko Toš pa je izpostavil, da je v trenutnih razmerah vredno iskati alternativo. Prav tako je prepričan, da je trenutna oblast nelegitimna "ne le zato, ker je do oblasti prišla na nedemokratičnih osnovah, ampak tudi zato, ker s svojim početjem ne pridobiva aktualne legitimacije".

"Eden od ključnih virov te krize je izguba ali amnezija demokracije"

Filozof Boris Vezjak meni, da je "nujna in neizogibna možnost" Slovenije tretji politični blok. Med drugim je poudaril tudi, da je treba sprva opraviti s politično krizo, če bi želeli rešiti ekonomsko in finančno krizo.

"Eden od ključnih virov te krize je izguba ali amnezija demokracije," pa je povedal sociolog Rudi Rizman. Ob tem je pojasnil, da priložnost leve alternative ni premikanje proti sredini, ampak bo "potrebnega nekaj več poguma" in bo najprej treba domisliti atraktiven vzorec idej in političnih stališč, ki posledično lahko motivirajo slovensko demokratično politiko in volivce.

Tribune so se sicer med drugim udeležili predstavniki zunajparlamentarnih strank LDS, Zares, Stranke za trajnostni razvoj Slovenije (TRS), Demokratične stranke dela (DSD) in tudi Pozitivne Slovenije.