Predstavniki različnih nevladnih organizacij so festival Lupa pohvalili. Pomembno se jim zdi predstavljanje ljudem in njihovo ozaveščanje, pa tudi spoznavanje in povezovanje med samimi organizacijami.

"Vsekakor je super, da je zadeva konsistentna. Več kot se pojavljaš, bolj se vtisneš v zavest družbe. Dobro je, da te zadeve obstajajo, morda je letos bazar še celo večji in bolje organiziran kot kdaj prej. To lahko samo pozdravim," razmišlja Uroš Krasnik s Slovenske filantropije, združenja za promocijo prostovoljstva . "Medsebojno organiziranje je eden poglavitnih elementov srečanj, kot je to. To ni le zaželeno, ampak tudi nujno. Če želijo biti organizacije uspešne, morajo biti tudi komplementarne med sabo. Naše aktivnosti se morajo dopolnjevati, da lahko resnično celovito in celostno spremenimo neko področje," je dodal.

Letos so se finance skrčile

Veliko nevladnih situacij se posebej v zadnjem letu sooča s pomanjkanjem finančnih sredstev. "V zadnjih desetih let smo razvili program do te mere, da je tako s strani ljubljanske občine kot države tudi strokovno potrjen. Se pa na svoji poti srečujemo s težavami, predvsem zadnje leto smo imeli precejšnje finančne težave, a smo jih premagali. Prišlo je do zmanjšanja sredstev, vendar menimo, da bomo lahko naprej delovali,“ nam je zaupala Andreja Modrin Švab iz svetovalnice za motnje hranjenja Muza.

"Donacije, ki so glavni vir naših prihodkov, so se v zadnjem letu močno zmanjšale. Zelo malo smo dobili od države. Prišlo je tako daleč, da smo morali tudi odpustiti našo psihoterapevtko," je povedala Maja Mastnak, prostovoljka pri društvu Beli obroč. Dodala je, da se donacije od posameznikov in podjetij v zadnjem času pogosteje kažejo v bolj materialnih oblikah, ne več toliko finančnih.

Na bazarju je sodelovalo tudi več društev, usmerjenih v boj proti zasvojenosti z mamili in pomoči odvisnikom. Predstavljali so se društvo Up, Projekt Človek, Stigma in Drogart. Društvo Stigma sredstva večinoma črpa iz javnih razpisov. "Letos so se finance tudi pri nas malce skrčile, za naslednje leto pa je vsaj ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve obljubilo, da bo razpis približno tako velik kot letos," pa je povedala Mateja Šantelj iz društva Stigma.

Slovenija vodilna na področju okoljskega ozaveščanja in izobraževanja

Pomurski ekološki center letos obeležuje petnajsto obletnico delovanja. Skupaj z Zvezo ekoloških gibanj so bili začetniki projekta Ekošola kot način življenja. "Ta trenutek je v projekt vključenih prek 700 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, skupaj predstavljajo najbolj množično vključitev izvenšolske dejavnosti na področju varstva okolja, tega smo zelo veseli," je za Dnevnik.si povedal predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič. Po njegovih besedah je Slovenija vodilna država na področju okoljskega ozaveščanja in izobraževanja v Evropski uniji.

Med drugim so se predstavile še organizacije Varna hiša Gorenjske, društvo za razvijanje ustvarjalnosti KUD galerija CCU, Zveza ekoloških gibanj Slovenije skupaj s Pomurskim ekološkim centrom, društvo Legebitra, organizaicja IRD (International Relief & Development), Fundacija Nazaj na konja, Univerza za tretje življenjsko obdobje, slovensko združenje za duševno zdravje Šent, centra Korak in Zarja, ki sta namenjena osebam s pridobljeno možgansko poškodbo, različne študentske organizacije in še mnoge druge.

Organizatorji letošnjega festivala, ki poteka pod geslom Nevladne organizacije – v službi ljudi, želijo pokazati, da je poslanstvo nevladnih organizacij v prvi vrsti dvigovanje kakovosti bivanja in bogatenje vsakdana prebivalcev Slovenije, ki ga s svojim delovanjem tako ali drugače povezujejo.