V začetku meseca so v sosednji Srbiji zaradi okužbe s tem smrtonosnim virusom umrli trije ljudje, še 35 pa jih je zbolelo.

Virus Zahodnega Nila ima podobne simptome kot gripa, v skrajnih primerih pa lahko povzroči komo ter smrtonosno zatekanje možganske opne, znano kot encefalitis. Lahko povzroča tudi meningitis.

Ime izvira iz ugandske pokrajine Zahodni Nil, kjer so virus leta 1937 prvič odkrili. Virus prenašajo ptiči, na človeka pa ga prenašajo komarji. Zdravila ni, vendar se pri kar 80 odstotkih okuženih nikoli ne razvijejo simptomi.

Na Kosovu sta trenutno nameščena 302 vojaka Slovenske vojske. Tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je danes za STA pojasnil, da je običajno, da slovenski vojaki ob odhodu na misijo vedno dobijo preventivna zaščitna sredstva (v obliki pršil ali stikov), ki odvračajo insekte, to pa SV izvaja vedno, ne glede na sedanjo prisotnost omenjenega virusa. Kakšni drugi dodatni preventivni ukrepi pa po besedah Koreza zaenkrat še niso bili sprejeti.