Največji financer Centra urbane kulture je po treh letih delovanja njegova ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana (MOL), s subvencijami pa na letni ravni uspejo pokriti približno polovico svojih projektov, so nam sporočili iz Kina Šiška. Če so z odnosi z MOL zadovoljni in upajo, da bodo na podobni ravni sodelovali tudi v prihodnje, pa so precej manj zadovoljni z odnosom, ki ga ima do centra pristojno Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Pravijo, da pristojno superministrstvo že osem mesecev "mrcvari" projektni razpis za letošnje leto, trdijo pa tudi, da je početje superministrstva nezakonito. "Nezaključen postopek je v neskladju s kulturno zakonodajo ter z veljavnim proračunom, zakonom o izvrševanju proračuna in zakonom o splošnem upravnem postopku. Ob tem je minister Turk ukinil tudi namenska sredstva za evropske projekte," je pojasnil mag. Uroš Bonšek, sicer vodja za stike z javnostjo Kina Šiške. Dodal je tudi, da bo posledično nadaljevanje večletnega projekta Modul Dance odvisno od uspešnega pridobivanja evropskih sredstev.

Center urbane kulture Kino Šiška je samo v preteklem letu organiziral skoraj 320 dogodkov, ki jih je obiskalo 66 tisoč obiskovalcev. Povprečna zasedenost prizorišč pa je v treh letih delovanja 71 odstotna, povprečna ceni vstopnice pa 13 evrov.

Vstop v četrto sezono bo danes pospremila premiera slovenskega dokumentarca o začetnici performansa Marini Abramović z naslovom The Artist is present. Jutri je na sporedu koncert slovenske zasedbe duo Silence, v soboto pa je na sporedu dokumentarni film Cycle me home.