Vojakinja, ki je rodila v bazi Bastion, v provinci Helmand, je ugotovila, da je noseča šele ob porodu, ko se je začela pritoževati zaradi bolečin v trebuhu. Zanosila je pred prihodom v Afganistan. "Politika vojske ne dovoljuje, da noseče ženske odhajajo na misije, vendar v tem primeru nismo bili obveščeni o nosečnosti," so pojasnili za BBC.

Posebna skupina pediatrov z oxfordske bolnišnice John Radcliffe bo v naslednjih dneh odpotovala v Afganistan, da bo "materi in otroku zagotovila ustrezno oskrbo na poti domov". Deček se je namreč rodil kar pet tednov prezgodaj.

Tokrat je bilo prvič, da je ena izmed vojakinj rodila na bojni liniji. Iz Iraka in Afganistana pa so od leta 2003 domov poslali okoli 200 vojakinj, ki so ugotovile, da so noseče. Politika vojske prepoveduje nosečim ženskam odhod na misije, čeprav se je lani z misije v Afganistanu vrnila vojakinja, ki je rodila samo dva tedna kasneje.

Po poročanju BBCja naj bi omenjeni primer poostril zdravniške preglede pred odhodom vojakov na misije v Afganistan in Irak.